Kihallgatja a képviselőház kulturális bizottsága a TVR vezetőjét a kormányfővel készült interjú elhalasztása miatt

Kihallgatja a képviselőház kulturális bizottsága a TVR vezetőjét a kormányfővel készült interjú elhalasztása miatt
© KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Kihallgatja hétfőn a képviselőház kultúráért, művészetekért és tömegtájékoztatásért felelős bizottsága a Román Televíziótársaság elnök-vezérigazgatóját.

Irina Radunak azzal kapcsolatban kell magyarázatot adnia, hogy a közszolgálati televízió elhalasztotta a Dacian Cioloşsal készített interjú sugárzását, amelyet a kormányfő A falu élete című vasárnapi műsornak adott.

Gigel Ştirbu, az ügyben illetékes képviselőházi bizottság vezetője az AGERPRES hírügynökségnek úgy nyilatkozott, Irina Radu kihallgatását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ képviselői, valamint független tagok is kérték.

A román közszolgálati televízió a választási kampányra hivatkozva halasztotta el a kormányfővel készített interjú sugárzását, amelyet eredetileg vasárnapra tűzött műsorra. Dacian Cioloş és képviselői viszont nem egyeztek bele, hogy A falu élete című műsornak adott interjú kampányműsor keretében menjen adásba, mert szerintük a beszélgetés ’tisztán tájékoztató jellegű’.

Hivatalos források az AGERPRES hírügynökséget arról értesítették: még szerdán rögzítették A falu élete című műsornak adott interjút, de a közszolgálati televíziótársaság csak szombaton közölte Cioloşsal, hogy a beszélgetés, a tervekkel ellentétben, nem megy adásba vasárnap.

A miniszterelnök képviselői szerint az interjú tisztán tájékoztató jellegű, éppen ezért nem tartják indokoltnak, hogy kampányműsor keretében sugározzák.

A Román Televíziótársaság vasárnap közleményt küldött az AGERPRES hírügynökségnek, amelyben azt írja: a választási kampányra való tekintettel az a döntés született, hogy elhalasztják a Dacian Cioloşsal készült interjú sugárzását, több okból. Az egyik ok az, hogy a kormányfő egyik párt kampányának arca, ami azt a benyomást keltheti, hogy a szóban forgó interjú kampányműsor. A miniszterelnök ugyanis az illető párt plakátjain és kampányvideóiban is megjelenik, azokban is, amelyeket a TVR sugároz – érvel a televíziótársaság.

A másik ok szerintük az, hogy az interjú nem tartalmaz fontos vagy sürgős, naprakész közölnivalókat, amelyek a választási kampány lejártával ne lennének már aktuálisak.

További ok a TVR szerint, hogy a kormányfő már részt vett a kampány kezdete óta egy egyórás élő műsorban a TVR1-es csatornán, amelyben kormányzásának éves mérlegéről számolt be.

A Román Televíziótársaság közleménye leszögezi: amennyiben a miniszterelnök képviselői azt jónak látják, hajlandóak az interjút a TVR on-line csatornáján (TVR+) korábban adásba tenni, illetve felajánlják a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), hogy a számára biztosított választási műsoridőben tegye közzé a kormányfővel készült interjút vagy annak fontosabb részeit.

Alina Gorghiu, a PNL elnöke az ügyre reagálva cenzúrának nevezte a közszolgálati televízió döntését. ‘A TVR a PSD-közeli vezetőség döntései miatt szakmai fertőben ragadt, akármennyire is próbálja tisztára mosni magát’ – fogalmazott Gorghiu.

AGERPRES/(RO – szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro