Kifutón maga a fantázia

Kifutón maga a fantázia
Bihar megye – A Nagyvárai Állami Egyetem Vizuális Művészetek Karának divat szakától négy évnyi tanulás után búcsúzó tíz hallgató diploma-kollekcióját mutaták be hétfőn este a Transilvania vendéglő teraszán.  

Előző pénteken a három évet végzett hallgatók mutatták be diploma-kollekcióikat, hétfőn este pedig a négy évnyi tanulást hátuk mögött tudó tíz fiatal divatszakember. Kilencedik alkalom az idei, amikor hasonló módon mutatkoznak be a végzősök a nyílvánosség előtt, mondta a meghirdetettnél jó félórával később kezdődött ünnepi divatbemutatót megnyitó beszédében Olimpia Urdea egyetemi tanársegét, aki később azt is elárulta, hogy a látottakért nagy elismerés illetei a hallgatókat, illetve szüleiket, mivel ők állták a kreációk előállításának anyagi terheit.

Testet öltött fantáziák

Amalia Judea egyetemi tanársegét is megdícsérte a búcsúzó tanítványokat, emlékeztetve, hogy már bőven értek el sikereket nem csak bel-, de külföldi bemutatókon is. Ők pedig név szerint Bobis Lavinia (kollekciójának címe Édes méz), Circiu Csilla (őt a dualizmus kora ihlette), Lisac Cristina (témája a hippis kicsapongás), Bot Viorela (Marilyn Monroe stílusát idézte), Kurtui Mirela (Napoleoniada – a hadvezér öltözködésének jellegzetességei hölgyeken), Silaghi Ioana (kreációja fantáziacíme Árnyak tánca), Hajas Amalia (alaptémája a Fekete özvegy pókfajta megjelenítése), Putyer Diana (a fergeteges ’20-as éveket idézte fel), Ruja Ioana (a skandináv mitológiából a vikingek és a valkűrök tűntek fel), János Zita (a Kenya és Tanzánia területén élő maszájok kultúráját idézte meg).

Karcsú manökenek

A kollekciók alkotóik határtalan fantáziájáról tanúskodtak, ugyanakkor kicsi a valószínűsége, hogy valamelyik „ruhával” találkozzunk a mindennapokban – persze nem is ez a cél. A divatbemutatón  közreműködtek az Amalia Judea Art & Fashion modellügynökség csinos és karcsú, néha talán túlontúl is karcsú manökenjei, és az embernek egyik–másikuk láttán az volt az érzése, a rajtuk lévő kreáció súlyosabb, mint ők maguk. A tanárok, diáktársak, rokonok minden kollekciót nagy tapssal fogadtak, a műélvezetet (és a fotósok munkáját) csupán a vendéglő asztalai között kialakított „kifutón” néha-néha átcikázó, a rendeléseket a vendégek asztalaihoz szállító pincérek zavarták meg.

Rencz Csaba