Kifizetik a plusz órákat a magyar tanítóknak

Kifizetik a plusz órákat a magyar tanítóknak
Hétfő este az oktatásügyi tárca vezetője aláírta azt a miniszteri rendeletet, amely alapján a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban tanító pedagógusok megkapják a plusz órákért járó többletjuttatást – áll az RMDSZ közleményében.


A magyar tannyelvű elemi osztályokban tanítók plusz órákért járó fizetését júliusban vonta meg egy miniszteri rendelet, így diszkriminatív helyzet alakult ki: nem biztosították megfelelően a magyar tanítók által megtartott órák után járó bérezést. Az elmúlt években érvényes, méltányos rendszert felborító rendeletet az azóta lemondott Valentin Popa tanügyminiszter látta el kézjegyével.

Szabó Ödön elmondta, az RMDSZ-nek a minisztériumban, a parlamentben és más intézményekben dolgozó szakembereinek közös munkája révén sikerült megváltoztatni a rendeletet. A tanügyi törvénynek ellentmondó rendeletet ma sikerült eltöröltetni, és a túlbürokratizált órabér rendszeren is sikerült egyszerűsíteni. A Szövetség oktatási szakpolitikusa kifejtette, hogy a ma elfogadott rendelet értelmében, újból kifizetik a magyar tanítóknak a plusz órákat, azaz eltörölték a diszkriminatív előírást és visszatértek az eddigi, jól működő eljáráshoz, melyet ugyancsak az RMDSZ vezettetett be.

RMDSZ Sajtóirodája