Kiértékelték a diplomavizsgákat

Nagyvárad – A Nagyváradi Egyetemen héltfőn és kedden védték meg licenciátusi dolgozatukat az Európai Tanulmányok-Külkapcsolatok Kar végzősei, szerdán nyilvános kiértékelőt tartottak a Magna Aulában.

Az idén két végzős évfolyam záróvizsgázott: azok akik 4 évet végeztek és azok, akik már a Bolognai Egyezmény szerint kezdték tanulmányaikat és 3 év után államvizsgáztak. Összesen 129 végzős jelentkezett vizsgára, 10 személy kimaradt. Ha ők nem jelentkeznek a szeptemberi szesszióra sem, akkor hiába végeztek négy évet, vissza kell iratkozniuk a hamadik évbe, mert a négyéves oktatás megszünt, maszterátusra pedig nem jelentkezhetnek licenciátus nélkül, mondta Ioan Horga dékán. A kiértékelőn jelen volt a a bukaresti SNSAP (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrativa) tanáraiból és Nagyváradi Egyetem tanáraiból álló vizsgázatató bizottság: dr. Adrian Miroiu, dr. Gabriel Andreescu, dr. Gheorghe Dan Barbulescu, dr. Mihai Ungureanu, akik igen meg voltak előgedve a nagyváradi végzősök teljesítményével, hiszen harmincan értek el 10-es osztályzatot és mindössze 12 személy kapott ötöst. Ez utóbbiaknak viszgát kell ismételniük. Az osztályzatok túlnyomó többsége nyolcason felüli volt, a vizsgázók több, mint 90 százaléka átment.

A továbblépés lehetőségét is felvillantották a diplomázottaknak. Még fiatalok, alig kezdtek el tanulni, tovább kell képezniük magukat, hogy részt vehesesenek a kutatásban, mondta Mihai Ungureanu. Ősszel a SNSPA indít mesterfokozati képzést Nagyváradon 50 hellyel, mind tandíjas. A tandíj 2.200 lej (22 millió régi lej). A Nagyváradi Egyetem is indít két mesterfokozatot: az egyiket a három évet végzetteknek, de beiratkozhatnak a négy évet végzetetek is. Itt 36 ösztöndíjs hely van, a fiztéses helyekre 1400 új lejt kell fizetni. Csak 4 évet végzetteknek indítanak egy másik mesterképzést, ahol szintén 1400 lejt kell fzietni azoknak akik 15 ingyenes helyen felül akarnak részt venni rajta.

Albert Ferenc