"Kielégítő az RMDSZ választási eredménye"

"Kielégítő az RMDSZ választási eredménye"
Nagyvárad – Lakatos Péter képviselő és Szabó Ödön ügyvezető elnök sajtótájékoztatón fejtették ki véleményüket az EP- választás és az egyéni választókerületes rendszer bevezetését célzó népszavazás eredményeiről.

Lakatos Péter parlamenti képviselő úgy vélte: kielégítő az RMDSZ választási eredménye, figyelembe véve a független EP- képviselőjelölt által, jelentős Fidesz támogatással lebonyolított negatív kampányt, ugyanakkor viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magyarságnak szerencséje is volt azzal, hogy a románok alacsony létszámban mentek el szavazni. Hozzátette: nem felel meg a valóságnak Orbán Viktor volt miniszterelnök azon kijelentése, miszerint a kampánynak köszönhetően a romániai magyarságot az eddigieknél jobban sikerült mozgósítani, ugyanis abszolút értékben kevesebben vettünk részt a választásokon, mint 2004 novemberében. A honatya elmondta: örül annak, hogy Tőkés László is bejutott az Európai Parlamentbe, “mivel így lehetősége nyílik rá, hogy bebizonyítsa: valóra tudja váltani a kampányigéreteit”. A politikus ablakon kidobott pénznek nevezte a végül érvénytelennek bizonyult referendumra elköltött kb. 15 millió eurót, és kiváncsiságának adott hangot arra vonatkozólag, hogy az elkövetkezendőkben miként fognak alakulni a parlamenti erőviszonyok, figyelembe véve, hogy a PD, a PRM és a PNG is a vártnál gyengébben szerepelt az EP választásokon. Hozzáfűzte: azt is tisztázni kéne, hogy az alig féléve alakult PLD-nek honnét volt annyi pénze a kampányra.

Négy frontos győzelem

Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök szerint az RMDSZ négy fronton aratott győzelmet: nem váltak valóra Traian Basescu államfőnek a referendummal kapcsolatos reményei, az RMDSZ és a független EP-képviselőjelölt Bihar megyei különversenyét előbbi nyerte 64%-kal (30 ezer szavazat), utóbbi 36%-val (16 ezer voks) szemben, verességet szenvedett a kishitűség, és a közvéleménykutatások előrejelzései sem arattak sikert. A politikus felszólította Szilágyi Zsolt kampányfőnököt, hogy mutasson be bizonyítékokat, vagy ellenkező esetben kérjen bocsánatot, amiért “sértő és igaztalan módon választási csalással vádolta meg az RMDSZ-t”. A továbbiakban Szabó Ödön három példával támasztotta alá azon állítását, miszerint a független EP képviselőjelölt kampánystábja megsértette a választási törvényt. Ezek szerint, bár nem lenne szabad, mégis a KREK finanszírozta annak a margittai teremnek a kibérlését, ahol Tőkés László a kampányrendezvényét tartotta, a választások napján a református templomokban olyan újságot terjesztettek, amelyik különkiadásban buzdított a püspökre történő szavazásra, a kampányban pedig olyan hűtőmágneseket osztogattak, melyen nem voltak feltüntetve a megrendelő és a kivitelező adatai, noha ez kötelező lenne. Megjegyezte: ez ügyekben az RMDSZ nem fog feljelentéseket tenni, csupán szemléltetni szerette volna, hogy a szervezetet övön aluli ütések érték az elmúlt időszakban.

 

Ciucur L. Antonius