Kiegyeztek a civakodó felekezetek vezetői

Bihar megye – A peres úton viszszrzett, de az ortiodoxok miatt át nem adott belényesvalányi görög-katolikus templom miatt majdnem tettlegességig fajult vitában kiegyzett a két felekezet vezetője.

Bartolomeu Anania mitropolita elfogadta a görögkatolikus püspök javaslatát, miszerint mindkét felekezet híveinek felváltva tartsanak istentiszteletet a vitás templomban, mivel más templom nincs a faluban. Bartolomeu Anania Kolozs, Fehér, Máramaros és Körösvidék metropolitája szerdán személyesen látogatott el Belényesvalányba, hogy csillapítsa a kedélyeket. Sofronie Drincec görög-katolikus püspökkel való rövid találkozó után, melyen jelen volt Liviu Popa Bihar megye rendőrfőfelügyelője is a metropolita egyetértett azzal, hogy az ortodoxok és görög-katolikusok felváltva tertsanak istentiszteletet az említett templomban, mindaddig, míg az ortodoxok is építenek maguknak saját templomot, amit a kolozsvári ortodox érsekség támogat majd pénzzel.

Virgil Bercea görög-katolikus püspök felhívást intézett a hatóságokhoz ” a törvény oly formában való alkalmazására, hogy vasárnap, április 6-án a görög katolikus hívek a 60 év után visszakapott görög-katolikus templomban tarthassanak misét.”