Kidőlt fa akadályozta az átjárást

Kidőlt fa akadályozta az átjárást
Nagyvárad – A régiónkban tomboló hétfő esti szélvihar Váradon is éreztette hatását. A Barokk Palota kertjének főbejáratánál egy százéves platánfa rádőlt a vaskapura és ennek egyik oszlopfőjére, akadályozva az átjárást.  

A problémáról Tempfli József megyés püspök értesítette a nagyváradi Polgármester Hivatal illetékeseit, akik a tűzoltóság embereit mozgosították az ügy megoldása érdekében. Ehhez hasonló eset egyébként tavaly is történt, akkor egy kisebb méretű gesztenyefának a kidőlése akadályozta a ki- és bemenetelt a kert Dacia sugárút felőli kapujánál, azt a növényt azonban a hatóság bevonása nélkül is el tudták távolítani a püspökség munkatársai. A kedd délelőtti riasztásra gyorsan reagáltak a lánglovagok, akik létrával, baltával és láncfürésszel felfegyverkezve szálltak ki a helyszínre. Mivel a platán szemrevétele során az derült ki, hogy az amúgy is korhadt fát nem érdemes megmenteni, a tűzoltók a növény kivágása mellett döntöttek. Előbb a “bűnös” ágakat távolították el, majd a törzset is elfürészelték. A környezetvédők és zöldpártiak esetleges tiltakozásának a megelőzése végett a jelenlevő dr. AurelChiriac múzeumigazgató sietve kijelentette: már kapcsolatba lépett a szakemberekkel, akik azt közölték vele, hogy a szóban forgó fa a platánok dísznövényként használt fajtajából való, tehát természetvédelmi szempontból nem kellett engedély a kivágásához

Rendbe teszik

“Nagyon sajnáljuk, hogy ez történt. Bár pontos idejét nem tudjuk- még esetleg utólag a feljegyzéseket megnézzük- de szinte bizonyos, hogy száz évesnél idősebbek a püspöki palota kertjében levő platánok. Ez látszik a kidőlt fának a nagyságáról és a kiterjedéséről is. Ugyanakkor az is észrevehető, hogy félig már rothadt volt a növény. Arra is gondoltunk, hogy emelődaruk segítségével esetleg helyére billentjük, de mint kiderült, már nem érdemes, annyira tönkre van menve. Egy újabb vihar esetén félő, hogy szerencsétlenség következne be. Örülünk viszont annak, hogy a vihar nem tudta az oszlopokat kidönteni és a vaskaput megrongálni. Ezt annak köszönhetjük, hogy este tíz órakor mindig bezárják ezt a régi, kovácsolt vasból készült kaput.

– Az oszlopon keletkezett kisebb sérülést helyre tudjuk állítani. Ha a kapu esetleg egy kicsit elferdült, azt is rendbetesszük, még le is fogjuk festetni. Gyorsan kellett lépnünk, nem várhattunk két-három napig a bürokratikus intézkedésekre. A múzeum kiállításra készül, turistacsoportok is naponta érkeznek, nem megengedhető tehát, hogy az akadályozva legyen a közlekedés”, nyilatkozta az erdon.ro-nak Tempfli József megyés püspök.

Ciucur L. Antonius