Kicseréltetné a Hőerőmű szűrőberendezéseit

Kicseréltetné a Hőerőmű szűrőberendezéseit
Nagyvárad – A Környezetvédelmi Őrség székhelyén sajtótájékoztatót tartott Călin Mocan főfelügyelő. A Zöld ház-program, a Hőerőmű működése és a Szegyesd völgyében történt szennyeződés volt a téma.

Szerdai sajtótájékoztatóján Călin Mocan főfelügyelő arra hívta fel a figyelmet: a Környezetvédelmi Alap által meghirdetett Zöld ház-program első kiírásában Bihar megyében 1015 finanszírozási kérvényt tettek le 6.345.955,72 lej értékben, amivel a megye a második pozíciót foglalja el Hargita után. Ezek közül a szakhatóság 745 pályázatot fogadott el első körben, a fellebbezések után pedig még 40-et, és 93 projektet elutasított. Tehát eddig 878-at bírált el és folyamatban van még 137 dokumentációnak az elemzése. A pozitív választ kapott 785 személy közül 171-en igényeltek kifizetéseket, a hivatal pedig 107 ezirányú kérést tudott kielégíteni, 690.160,08 lej összértékben. Különben június 1-jén kezdődik el a második szesszió, az idei év költségvetése 100 millió lej, melyet arányosan osztanak szét a megyék közt, a lakosság számának függvényében. A pályázati feltételekről a www.mmediu.ro és a www.afm.ro honlapokon kaphatnak bővebb információkat az érintettek.

Legyen szűrőcsere

Egy másik témára áttérve Călin Mocan bejelentette: felszólítja a Hőerőművet, hogy a költségvonzat kiszámításával tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az októberi fűtésszezon beálltáig cserélje ki a felváltva működtetett 5.és 6. számú kazánok elektromos szűrőberendezéseinek függőnyeit. Szerinte a beruházás maximum 0,5 millió euróba kerülne, tehát elő lehetne teremteni a szükséges pénzforrást. A Környezetvédelmi Őrség vezetője hosszú perceken keresztül magyarázta, hogy az 1966-ban működésbe lépett létesítmény miért avult el fizikai és erkölcsi szempontból egyaránt. Arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2007-ben kapta meg a kolozsvári székhelyű regionális szakhatóságtól az integrált környezetvédelmi engedélyt, azonban még így is 2013 decemberében be kell szüntetnie a tevékenységét. Az utóbbi időben több büntetést is kapott a megengedett légszennyezettségi határérték túllépése miatt, azonban a szakember szerint nem a szankció a cél, hiszen ezzel nem oldódik meg a probléma. A helyzetet ráadásul bonyolítja, hogy a Környezetvédelmi Ügynökség műszerei kimutatják ugyan a légszennyezést, de nem bizonyítják egyértelműen, hogy a Hőerőmű az okozója ennek. A főfelügyelő mellékesen megjegyezte: nem ért egyet azzal, hogy gázalapú legyen a Hőerőmű, mert megitélésében ez növeli a lakossági árat, és energiafüggőséget  okoz, nem úgy, mint a szénnek a használata, melyből van elég a megyében.

Halpusztulás

A Szegyesd patak völgyében történt pusztulás kapcsán Călin Mocan elmondta: május 19-én este negyed 11-kor történt meg a bejelentés, másnap reggel pedig a Környezetvédelmi Őrség, a Környezetvédelmi Ügynökség és a Körösök Vízügyi Igazgatóság munkatársai is kimentek a helyszínre. Az Őrség ellenőrzött valamennyi olyan, a közelben működő céget, melyek a szennyezés lehetséges okozói lehettek és öt vízmintát is vett. Többek közt elrendelte a csatornahálózat rendszeres ellenőrzését és a helyi szolgáltatónak meghagyta, hogy cserélje ki azt a vezetéket, mely összeköti az European Food kereskedelmi társaság kijáratát a főcsővel. Pénzbírságot azonban nem rótt ki, mivel megtette ezt a Körösök Vízügyi Igazgatóság, és a törvény értelmében két hatóság nem büntethet ugyanazon vétség miatt.

 Zöldkataszter

A főfelügyelő azt is elmondta: a május 15-én a kolozsvári környezetvédelmi hatóság felszólította a várad-ősi Nutriporc céget, hogy 60 napon belül tegyen meg mindent annak érdekében, hogy megszűnjön a környéken terjengő bűz, illetve készíttetsen egy egészségügyi hatástanulmányt. A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy Călin Mocan azt kérte az önkormányzattól, hogy augusztus 1-ig tanácsi határozatot fogadjon el a városi zöldkataszterről.

Ciucur Losonczi Antonius