Kicselezték a PSD cseleit

Elutasította a választási törvényt kidolgozó parlamenti bizottság a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) azokat a módosító javaslatait, amelyek gyakorlatilag ismét holtpontra juttatták volna az egyéni szavazókörzetes választási rendszerről szóló tervezet megvitatását.

A szociáldemokraták úgy változtatták volna meg a Pro Democratia Egyesület által kidolgozott jogszabály-tervezetet, hogy a képviselők egy részét ne egyéni kerületben, hanem országos listán válasszák meg.

A bizottság elnöke, Mihai Voicu kifejtette, hogy a civil szervezet által kidolgozott törvénytervezet csak egyéni körzetes választást ír elő, és a parlamenti mandátumok újraosztása is azok között történik, akik részt vettek az egyéni megmérettetésben.

A választási bizottság tegnap elfogadott 56 cikkelyt, és elutasította az RMDSZ két javaslatát a lakosság számarányának megfelelő képviseletéről, illetve arról, hogy más kisebbségi szervezetek is részt vehessenek a választásokon, nem csak azok, amelyek képviselettel rendelkeznek a törvényhozásban.

A törvényhozásnak október 25-ig kellene elfogadnia a választási törvényt, ellenkező esetben Traian Basescu államfő népszavazást helyezett kilátásba az egyéni választókerületes rendszer bevezetéséről a európai parlamenti választásokkal egyidőben.

A választási bizottság elfogadta az EP-választások megszervezését és lebonyolítását szabályozó kormányrendelet módosítását is. Ennek értelmében a kampány időszakában, egy hónapig nem hozhatók nyilvánosságra közvéleménykutatási eredmények. Ez a módosítása hasonló ahhoz, amit múlt héten utasított el a képviselőház.

A demokraták törvénysértést emlegetnek, mivel szerintük a bizottság nem írhatja felül a képviselőház döntését. A kormányrendelet módosító indítványát pótjelentés elkészítése végett küldték vissza a bizottsághoz, amely első alkalommal is a módosítás mellet foglalt állást.