Kiárusították földjeinket

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy ismeretlen tettesek Hegyközpályi község helységnévtáblájának magyar nyelvű feliratát piros-sárga-kék színűre mázolták.

Meg vagyunk róla győződve, hogy a „tolerancia városának” szomszédságában elkövetett magyarellenes galádság csak előszele annak az új típusú mentalitásnak, amely a hegyközpályi önkormányzat hazát és házat el- és kiárusító munkájának eredménye.

Új házak épülnek

 Az utóbbi két választási ciklus alatt a község tulipános vezetői mit sem törődve a jövővel, a község bel- és külterületi földjeinek javát eladták, és sietve zöld utat adtak több óriás ingatlanberuházásnak. Ezek eredményeként eddig mintegy 600 családi ház van épülőfélben, és újabb, kb. 300 társasházi lakrész építését tervezik. A beruházások befejeztével tehát (ha lakásonként átlagban 3 fővel számolunk) mintegy 2700 új lakóval „gazdagodik” az a Hegyközpályi község, melynek jelenleg mintegy 1500 lakosa van. Nem szükséges komoly szociológiai előképzettség annak belátásához, hogy nem magyar közösségünk tagjai lesznek azok, akik ezeknek az ingatlanoknak a vevői lesznek. Gyakorlatilag két ciklus alatt „érdekvédőink” elérték azt, amit töröknek, tatárnak, osztráknak és 87 év újabb elnyomásnak nem sikerült, azaz az egységes hegyközi etnikai tömb szétzúzását, magyar közösségünk kissebbségbe szorulását ezen a vidéken is.

Kisebbség a többségből

Vajon az első hegyközpályi hagymakupolás templom szalagátvágásánál is ott fognak pózolni azok a megyei vezetőink, akik – legkevesebb – cinkos tétlenséggel figyelték az ott történteket? Vajon akkor is sikerről és egységről fognak-e szónokolni, amikor minden magyar szavazat összesen nem lesz elég a hegyközi önkormányzatok megtartásához? Gondolja meg jól tehát minden magyar, kinek adja el a szülői házat és kinek adja el az ősi magyar földet, amelyért annyit küszködtek, küzdöttek drága emlékű apáink, nagyapáink! Fentiek tükrében mi, Erdélyi Magyar Ifjak, nem kérjük, de követeljük: a Nagyvárad Metropolis Övezet magyar többségű községeinek azonnali kilépését a fent nevezett társulásból;  magyar többségű önkormányzataink, egyházaink fejezzék be ingatlanaink, földterületeink kiárusítását idegeneknek; építési engedélyek kiadásának megtagadását (amely kizárólag az adott önkormányzat hatásköre) olyan ingatlanberuházások esetében, amelyek hozzájárulnak településeink etnikai arányainak megváltoztatásához.

 

Az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi szervezete