Kiállítással emlékeztek a fotográfia ünnepére

Kiállítással emlékeztek a fotográfia ünnepére
Margitta–Kolozsvár – A Patrona Marghitae Egyesület keretén belül tevékenykedő Helios fotóklub kiállítást szervezett Kolozsváron a Reményik Sándor galériateremben Vass Géza fotóművész meghívására augusztus 24-én.

A magyar fotográfia napját ünneplik országszerte augusztus 29-én. A megemlékezés tiszteletére augusztus 24-én a Helios fotóklub Kolozsváron, a Reményik Sándor galériateremben szervezett kiállítást Vass Géza fotóművész meghívására. A tárlatot az Erdélyi Kárpát Egyesület kolozsvári fotószakkörének leköszönő elnöke, Vass Géza fotóművész nyitotta meg. A kiállítók részéről Pósán Lajos, a Helios Fotóklub elnöke tartott beszédet. Örömének adott hangot, hogy a fotóklub tagjai számára ez a második kiállítás Kolozsváron, amelyet jellegzetes megemlékezéshez lehet kötni: az első kolozsvári kiállítást a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére tartották.

Ezt követően dr. Kékedi Imre mutatta be a fotóklub rövid történetét megalakulásától kezdve napjainkig, valamint ismertette a jelen lévő klubtagokat. Bradács Alíz Ildikó beszédében kitért augusztus 29-re, amely a magyar fotográfia történetében nagy jelentőséggel bír. Részletezte, hogy 1840. augusztus 29-én a Magyar Tudós Társaság ülésén az eredetileg bölcsészdoktor, matematikus, fizikus és földrajztudós Vállas Antal bemutatót tartott arról, hogy „miként lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek”. Ezáltal teremtette meg a dagerotípiát.

Fényképek világa

A képek változatossága jellemezte a kiállítást. A gyerek-, illetve felnőttportrék a fotósok jó szemét és ízlését tanúsítják, a természetfotók változatos kompozíciói és színvilágai pedig a klubtagok természetszeretetét sugallják. A képek vonalvezetése, komponálása dicséretes, bár hellyel-közzel a szimmetrikus elhelyezés a képi feszültséget oldja, ez azonban nem gátolja a nézőt a lényeg megfogalmazásában, jegyezte meg dr. Fekete György fotóművész baráti beszélgetés közepette a Helios-tagoknak a hivatalos megnyitó után.

Botos Sándor