Kiállítás: Színek és évek

Kiállítás: Színek és évek
Szerda délután Színek és évek címmel nyílt kiállítás a nagyváradi Tibor Ernő Galériában Bánházi Gyöngyi alkotásaiból.

Gavrucza Tibor, a képtár vezetője arra hívta fel a figyelmet: Bánházi Gyöngyi a „hepehupás vén Szilágyban” látta meg a napvilágot, selymesilosvai születésű. Iskoláit Nagybányán és Kolozsváron végezte, majd Margittára vetette a sors, ahol modellező, tervező volt, és talán a TEG legfiatalabb tagja, melyhez 2016-ban csatlakozott, és az egyik legaktívabb is. Akril, olaj technikával készült tárlattal mutatkozott be annak idején, most pedig akvarell és pasztell kiállítással lepte meg az érdeklődőket, hozta be az őszbe a tavaszt, a meleg színeivel a nyarat. A képek tényleg beszédesek, női érzékenységre vallanak, az alkotójuk megtalálta az évszakhoz illő színt, formát, ecsetkezelést. Szerencsésnek mondhatja magát, mert azzal foglalkozik, amivel leginkább szeret, a művészettel, és azért is, mert a társa igazi asszisztense, mindig ott van, amikor szükség van rá.

Bánházi Gyöngyi röviden annyit mondott: az alkotásai önmagukért beszélnek. A vernisszázson közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész (Vivaldi: Évszakok/ Tavasz- részlet, Kodály: Este a tábortűznél), valamint S. Németh Katalin két versmondással.

A kiállítás megtekinthető a pincegaléria nyitvatartási programja szerint november 8-22. között, keddtől szombatig 11 órától 16 óráig a Kanonok sor 11. szám alatt.

Ciucur Losonczi Antonius