Kiállítás páciensek munkáiból

Kiállítás páciensek munkáiból
Nagyvárad – Pszichiátriai kezelés alatt álló páciensek alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön, a Gavril Curteanu Városi Kórház előcsarnokában, a tárlat az ünnepek utánig tekinthető meg.

 

Mint megtudtuk, az egykori Nagyváradi Pszichiátriai és Elmegyógyintézetben, mely jelenleg a városi kórház osztályaként működik, már a hetvenes évek óta alkalmazzák a művészetterápiát, s az utóbbi öt év alatt harmadik alkalommal szerveztek kiállítást a páciensek festményeiből. Amint Ovidiu Laurean Pop kórházmenedzser a tegnapi tárlatnyitón, melyre az alkotók közül is eljöttek néhányan, elmondta: ezzel a kiállítással azt szeretnék megmutatni, hogy a pszichiátriai osztályról nem feltétlenül a kényszerzubbony és a nyomasztó légkör kell eszünkbe jusson, hiszen arra törekednek, hogy a kórházat emberivé tegyék.

Beszédes festmények

A jelenlegi kiállítás egy első lépés a festmények, rajzok értékesítése felé, melynek az lenne a célja, hogy a pénzt visszafordíthassák a művészetterápiával járó költségek fedezésére. Egyelőre azonban ennek a jogi háttere nincs megoldva – tette hozzá a kórházmenedzser.

A későbbiek során felszólaltak Ciprian Berce és Moruț Ieronim rajztanárok, akik a terápiát irányítják. Mint elhangzott, naponta 8-tól 15 óráig jöhetnek a páciensek (beutaltak, illetve járóbetegként kezelt betegek), s a legtöbben nagyon szívesen töltenek el itt pár órát. Az alkotások sokat elárulnak róluk – például gyakori, hogy a kezelés elején csak feketét használnak, később borongós színek kezdenek megjelenni a képeiken, s ahogy előrehaladnak a kezelésben, a színek világosakká és tisztákká válnak.

Dr. Tatiana Irinescu pszichiáter elondta: a terápia alkalmat ad a pácienseknek, hogy kitörjenek a szűk határok közül, melyeket többnyire önmaguk kényszerítenek sajátmagukra. A művészetterápia nonverbális kifejezésre készteti a betegeket, mellyel egyrészt információt nyújtanak állapotukról, másrészt az önkifejezés által gyógyulnak is. Sokan ezt megelőzően nem is voltak tudatában annak, hogy tehetségesek. Az sem elhanyagolandó, hogy a terápián résztvevő betegek barátkoznak is egymással és sokszor évek múltán is visszajárnak festegetni.

A kiállításon hatvan alkotás tekinthető meg – van köztük ceruzával, illetve vízfestékkel, akrillal és zsírkrétával készült kép – gyerekes próbálkozások, jól, illetve kevésbé jól sikerült reprodukciók mellett különös, nyomasztó vagy épp elgondolkodtató képek.

Neumann Andrea