Kiállítás nyílik a barbár zseniről

Kiállítás nyílik a barbár zseniről
Nagyvárad – Április 21-én A barbár zseni címmel Aba-Novák Vilmos festőművészről nyílik életmű-kiállítás a debreceni MODEM művészeti központban. A tárlaton közel félezer alkotást lehet majd megtekinteni.

A jövő hétfőn megnyíló rendezvényről Gulyás Gábor, a MODEM igazgatója számolt be a sajtónak. Kiemelte: a politikai okokból sokáig megbélyegzett, de jelentős nemzetközi sikereket elért művésznek közel ötven évig nem volt életmű-tárlata. A kiállításra, melynek előkészítése három évig tartott, számos európai közgyűjteményből érkeznek munkák Debrecenbe, többek közt Érsekújvárról, Rómából, Rigából és Kaunasból. A címben szereplő barbár zseni jelzőt egyébként Pablo Picasso adta Aba-Novák Vilmosnak, amikor a magyar festőművész aranyérmet nyert a párizsi világkiállításon.

A kulturális esemény több szempontból is különlegesnek igérkezik: a festmények és grafikák biztosítási összértéke meghaladja a 4 milliárd forintot, magyaroszági festők esetében rekorméretűnek számító, 1300 négyzetméternyi teremben lesznek megtekinthetőek az installációk, melyhez egy 1500 négyzetméterű vendégfalat építettek a szakemberek. Érdekességként olyan korabeli filmeket  is láthat a közönség, amelyek Aba-Novák művészetét mutatják be (egyebek mellett azt az 1935-ben készült, ritkaságnak számító, másfél órás színes filmet, mely alkotás közben mutatja be a mestert), valamint hamisítványok is fellelhetők a tárlat anyagában. A teljes árú jegy hétköznap 1500, hétvégén és ünnepnapokon 1700 forintba kerül, a legolcsóbb, csoportos diákjegy ára 600 forint.

Ciucur L. Antonius