Kiállítás: Lépések az időben

Kiállítás: Lépések az időben
Nagyvárad- Csütörtök délben Lépések az időben a tasádfői Natura 2000 természetvédelmi területen keresztül címmel időszaki kiállítás nyílt a Körösvidéki Múzeum természettudományi részlegének szervezésében.

Venczel Márton, a Körösvidéki Múzeum természettudományi részlegének vezetője az Erdély Online-nak kifejtette: a több mint 1800 hektáron elterülő tasádfői Natura 2000 természetvédelmi terület kezelője az intézmény, ezért szervezték meg a tárlatot. Elsősorban két aktív barlangjáról híres, ahol védett denevérpopulációk élnek. A mostani, geológiai és paleontológiai jellegű kiállítás a középső miocén földtörténeti korban ezen a tájon létezett életformákat mutatja be, tengeri gerinctelen és gerinces állatok fosszíliáit, úgymint: korálok, csigák, kagylók, csőlábúak, tüskésbőrűek, haslábúak és kéthéjúak, illetve a tengeri emlősök közül a bálna és a delfin, melyek 15-12 millió évvel ezelőtt népesítették be a megyénk nagy részét ellepő tengert.

A muzeológus hangsúlyozta ugyanakkor: a tasádfői terület azért védett európai közösségi szinten, mivel napjainkban ott szaporodik a sárga hasú unka nevű békefaj, illetve megtalálható az élőhelye a tarajos gőtének is, és más védett kétéltűeknek. A környék igen sokszínű biológiailag, a tárlaton egyaránt megtekinthetőek a helyszínen készült fényképek, és a múzeumi kollekció példányai. A gerincesek közül például a fekete gólya, a szarvasbogár, a fülesbagoly, különböző harkályfajok, a szalamandra és a sün, a gerinctelenek közül a folyami rák, a bánáti csiga, a nagy tűzlepke, a patkósorrú denevér és a kereknyergű patkósdenevér. Emellett Tasádfő archeológiai szempontból is be van mutatva a kiállításon, olyan régészeti leletek révén, melyek főleg a közélelmezési problémákat tárgyiasítanak meg: látható például karbonizálódott búzamag, kőmalom és különböző edények is.

Társasjátékok

A nyitóünnepségen dr. Aurel Chiriac igazgató többször nyomatékosította, hogy ennek a témának nagyobb helyet kéne biztosítani, és ez lehetővé válik majd azáltal, ha átköltöznek a volt hadapródiskola felújított épületébe. Megjegyezte, hogy a tárlatot még az év elején megtervezték, tehát nem tendenciózusan időzítették mostanra, mert három hónappal ezelőtt még nem tudták, hogy éppen parázs vita fog zajlani a költöztetésről.

Posmoşanu Erika arra hívta fel a figyelmet: hogy az egyik teremben társasjátékok várják a gyermeket, két kategóriában: 4-6, illetve 7-10 évesek. A kiállítás május 7-ig látogatható. A belépőjegy gyermekeknek 2 lej, felnőtteknek 4 lej, csoportosan ingyenes.

Ciucur Losonczi Antonius