Kiállítás: Leonardo da Vinci masinái

Kiállítás: Leonardo da Vinci masinái
Március 16-án, pénteken 17 órakor nyitják meg szűk körben a Körösvidéki Múzeum székhelyén (Armatei Române utca 1/A.) az Egy géniusz találmányai. Leonardo da Vinci masinái című időszaki kiállítást.

A vendégeket köszöntik a szervező intézmények (Bihar Megyei Tanács, Körösvidéki Múzeum, firenzei Leonardo da Vinci Múzeum, Bihar Megye TDM Ügynökség, Niccolai SNC Teknoart, a Körösvidéki Múzeum Barátai Egyesület) elöljárói. A tárlatot megnyitja Mirella Florian művészettörténész, az olaszországi Trentino Alto Adige-i Ladin Iskolák, valamint a Pozza di Fassa-i Művészeti Gimnázium vezetője.
A 400 négyzetméteren bemutatott 45 kiállítási tárgy Firenzéből érkezik Nagyváradra. Ezeket öt kategóriába csoportosítják, és 15 modell működőképes állapotban kerül közszemlére, vagyis kipróbálható lesz majd az érdeklődők által. A „Da Vinci masinái” tulajdonképpen életre kelti a minden idők egyik legnagyobb polihisztora, Leonardo da Vinci által megálmodott szerkezeteket. Rajzai különleges gépezeteket ábrázolnak, és alapvetően különböznek korának gépeitől. Napjainkban, vagyis a keletkezésüktől számított több száz évvel később egy konstruktőrökből, mérnökökből és történészekből álló csapat megkísérelte megépíteni őket, kizárólag olyan anyagokat használva, amelyek Leonardo idejében is elérhetőek voltak. A futurista páncélozott tank, a háromszintes ostromlétra, vagy a sarlós kerekű harci szekér arra is felhívják egyúttal a figyelmet, hogy reálisak voltak-e ezen tervek, vagy jobb, ha az ötletek mindörökre megmaradnak a történelemkönyvek lapjain.

Június 10-ig

Az időszaki tárlatot a nagyközönség március 17-től június 10-ig tekintheti meg.
A belépőjegy felnőtteknek 12 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 6 lejbe kerül majd, illetve ingyen látogathatják a 4 évesnél kisebb gyerekek, és a díjfizetéstől mentesített kategóriába tartozó személyek.

Az órarend: hétfőn zárva, kedden, csütörtökön és szombaton 10-15 óra között, szerdán, pénteken és vasárnap 10-18 óra között. A csoportok (15-30 személy) csak előzetes regisztráció alapján (a 0259/479.918-as telefon-, illetve faxszámon) mehetnek be. A tumultust elkerülendő, az előjegyzés félóránkénti látogatásra vonatkozik úgy, hogy az első érdeklődőket 10 órakor engedik be, az utolsókat pedig 30 perccel a zárás előtt.

Ciucur Losonczi Antonius