Kiállítás: Kreativitás és tehetség

Kiállítás: Kreativitás és tehetség 
A Nagyváradi Művészeti Líceum magyar és román tagozatos diákjainak meséket és Brâncuşi-t ábrázoló alkotásaiból nyílt kiállítás a Megyei Könyvtárban, Rácz Eliza tanárnő koordinálásában.

A Megyei Könyvtárban megtekinthető kiállítás egy nagyobb szabású, Rácz Eliza festészettanárnő koordinálásában zajló oktatási projekt része, melyet tavaly októberben kezdeményezett, illetve indított el a váradi Művészeti Líceum a Bihar Megyei Tanfelügyelőség jóváhagyásával, Kreativitás és tehetség címmel. Tizenkilenc pedagógus kapcsolódott be, képzőművészeti és zenei tantárgyakat tanítok egyaránt, egy szép összefogás eredményeként.
Ennek első állomásaként decemberben egy még mindig látható tárlat nyílt a Humanitas könyvesboltban, amely A jóság, ami számít címet viselte. A Lions Nagyvárad „22” Klubbal közösen lett meghirdetve, egy nemzetközi plakátpályázat részeként, melynek témája a béke volt. Harminchat, V-VII. osztályos diák vett részt ebben, akiket Rácz Eliza, Rácz Ervin és Ferchi-Avrămuţ Raluca tanárok készítettek fel.
Ezt követően idén februárban megünnepelték Constantin Brâncuşi születésnapját, a vonatkozó, főleg IX-XII-es diákok munkáiból összeállított kiállítást több héten keresztül a Művészeti Líceum első emeleti előcsarnokában lehetett megszemlélni.
A projekt harmadik momentuma A Mesék Világnapjához kötődött. Az V-XII-es tanulók februárban kezdtek el dolgozni a megvalósításán, és változatos témákat felölelő alkotások születtek. Nemcsak magyar mesék ismert alakjai jelennek meg a felületeken, hanem világhírű mesemondók által életre keltett szereplők is. Sőt, a pályázók mostani, kortárs meséket is ábrázoltak, plakátszerűen vagy könyvillusztrációk formájában.

Nagy munka

„A Brâncuşi-téma egy kicsit elvontabb volt, ezért szólítottuk meg inkább a nagyobb diákokat, míg a mesék esetében a kisebbeket is. Nehezebb volt abból a szempontból, hogy miként elevenítsék meg a gondolataikat különböző kompozíciós formákban, festményekben vagy rajzokban. Úgy vélem, hogy A jóság, ami a számít és a Brâncuşi-pályázatokon is nagyon jó alkotások születtek. Irdatlanul nagy munka volt, de szerintem megérte, mert bárhol büszkén képviselhetjük tanintézményünket ezekkel az alkotásokkal”- nyilatkozta a Bihari Naplónak Rácz Eliza.
A könyvtárban e kettőt összefogó, 146 alkotást bemutató kiállítás a tanév végéig tekinthető meg, a diákok felkészítő tanárai: Bondor Mihaela igazgatónő, Dávid Mária, Rácz Eliza, Nada Panait, Ferchi-Avrămuţ Raluca, Jankó-Szép Noémi, Peter Claudia, Szántó Andrea, Rácz Ervin, Liana Dat, Iulian Anghel és Meza Andreea.

Ciucur Losonczi Antonius