Kiállítás diákok kerámiáiból

Kiállítás diákok kerámiáiból
Kedd este a XXVI. Festum Varadinum keretében a Művészeti Líceum kerámia szakos diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Darvas-LaRoche-házban, melyet alkotóműhelyként is elképzelnek.

Az érdeklődőket Jankó-Szép Noémi tanárnő, osztályfőnöknő üdvözölte. Mihaela Bondor, a Művészeti Líceum igazgatónője hangsúlyozta: nagy öröm számukra, hogy egy ilyen különleges helyen nyílhatott kiállításuk. Meglátásában a hozzáértést és tehetséget feltételező alkotások valódi művészetet tükröznek, kézműves, sok odafigyelést igénylő titáni munkát, melyet napjainkban kiváltképp értékelni kell, hiszen „szembe megy” a sorozatban gyártott tucattermékeknek, melyek elárasztják a környezetünket. Megjegyezte azt is: büszkék arra, hogy az egyik diákjuk, a XII-es Erdei Vivien első díjat kapott egy országos versenyen.

Jakobovits Márta, Ferenczy Noémi-díjas keramikus, képzőművész úgy fogalmazott: örvend annak, hogy minderre itt kerül sor, Nagyváradon, a Darvas-LaRoche-házban, illetve a Művészeti Líceumban, ahova ügyes fiatalok járnak, akik ilyen nagyszerű eredményt tudnak felmutatni. Felidézte, hogy kötődik ezen tanintézethez, hiszen negyven évvel ezelőtt ott tanított, s ez egy nagyon szép időszak volt az életében, hiszen a tanügyben dolgozni többet jelent egy hivatásnál, inkább egyfajta küldetés, melynek meglátszanak a nyomai. Látszik, hogy Jankó-Szép Noémi is ilyen szenvedéllyel tanít, rengeteg idejét, lelkesedését áldozza arra, hogy továbbadja azt, ami számára olyan fontos, a szépnek a szeretetét, az eredmények pedig az ő nagyságát igazolják, úgy szakmailag, mint emberileg. Értékelte ugyanakkor a tanárnőnél azt is, hogy sokfajta technikai módszerekre épít. Beszélt arról is, hogy sajnálná, ha a tárlat úgymond eltűnne, szerinte jó lenne, ha a líceum szellemiségének népszerűsítése érdekében legalább egy metszetét más közeli városokban is bemutatnák, hogy máshol is lássák: ez történik Váradon.

Művészetek háza

A Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány részéről felszólaló Angela Lupşea, a vár- és városi múzeum igazgatója arra hívta fel a figyelmet: úgy volt megírva a vonatkozó pályázat, hogy a felújítás után a Darvas-LaRoche-ház egy része alkotóműhellyé, a művészetek házává váljon a képzőművészek, illetve a líceumba járó diákok számára, a maga részéről pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy az önkormányzat támogassa ezt az ötlet egy együttműködési kapcsolat formájában. A látottakat DoinaTătar, ny. tanárnő, volt katedrafőnök is értékelte.

Ciucur Losonczi Antonius