Kiállítás: a zene színei

Zene által ihletett képzőművészeti alkotások kerültek a falakra
Zene által ihletett képzőművészeti alkotások kerültek a falakra
Nagyvárad- A zene színei címmel nyílt kiállítás a Tibor Ernő Galériában. A tagok alkotásai mellett megnézhetőek Holló Cs. Kinga és Deák Árpád munkái is.

Az egybegyűlteket háziasszonyként Bányai Szabados Katalin köszöntötte péntek délután, aki bejelentette: két új taggal bővült- Barbici Éva és Berszán László alkotóközösségük. Thurzó Zoltán zongoraművész arra hívta fel a figyelmet: a tárlat célja bemutatni olyan képzőművészeti alkotásokat, mely direkt vagy közvetett módon a zenét alapul véve jöttek létre, „az ecsetvonások tehát a zenét próbáljak ábrázolni”, önmagában is más-más irányzatot képviselő képzőművészek zenei értelmezését vizualizálva. Idén októberben a Szigligeti Színházban három különböző művészeti ág spontán összefonodását, kölcsönös megihletését kísérelte meg három neves váradi képzőművész- Deák Árpád, Gavrucza Tibor és Holló Cs. Kinga- városunk egyik leghitelesebb színművészével, Meleg Vilmossal, miközben ő a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából Liszt Ferenc legnagyobb zongoradarab-sorozatát adta elő, a Költői és vallásos harmóniákat.

 

Átjárhatóság

 

Kellemes közös utazás volt ez mindannyiuk és azok számára is, akik ellátogattak az eseményre, hiszen teljes egészében bepillantást nyerhettek az alkotás pillanatába, a koncentrálás, a szenvedés, a mozdulat, az érzelem és a kifejezés belső intim világába. „Az állandó maximalizmusunk mellett nem szabad figyelmen kívül hagynunk a művészeti ágak közti fúzió lehetőségét sem, mert szerintem létezik átjárhatóság, mi ezt közösen be is bizonyítottuk, az első lépést megtettünk. Az utat körvonalaztuk, most már járnunk kell ezen”, hangsúlyozta.

Gavrucza Tibor képzőművész úgy vélte: a történtek is azt bizonyítják, hogy a művészetben nincs határ, a költészet átmehet képleírásba vagy zenébe. Az ünnepségen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, Oláh Boglárka hegedűművész és Németh S.Katalin előadóművész.

 

Ciucur Losonczi Antonius