Kiállítás a Visual Kontaktnál: Bányászjárás

Kiállítás a Visual Kontaktnál: Bányászjárás
Remus Ilisie Bányászjárás című kiállítását nyitották meg február 29-én délután a nagyváradi Visual Kontakt Egyesület székhelyén.

 

Remus Ilisie fiatal művész a következőkép vall a művészetről: „A művészet egy belső szükséglet, közelebb hoz az emberekhez, kifejez, beolvaszt a társadalomba, motivál. Én nem beszélek, hanem elképzelem a dolgokat. A képek a szavaim, amelyek hozzákötnek a rajtam kívülálló világhoz”.

Az akrilfesték munkákból álló projekt az 1990–91-es bányászjárást eleveníti fel úgy, ahogy arra a művész gyermekkorából emlékszik. A képek kollázsszerű kidolgozása is arra utal, hogy emlékfoszlányokból áll össze az egész. „Az 1990–91-es bányászjárások a hatalom játékát, a manipuláció aljasságát és az emberiség hibáit bizonyítják” – írja a munkái alapjául szolgáló eseményekről a művész, aki a gyermekkorában átélt történelmet képei által újraírta.

 

Korunk megnyilvánulásai

 

Remus Ilisie szerint tűrhetetlen nem tudomást venni, vagy elfelejteni korunk megnyilvánulásait, hiszen, ahogy írja, mindannyian a történelemhez tartozunk: „Felelősek vagyunk a fejlődésünkért, amely csonka lesz addig, ameddig nem veszünk tudomást a világ tetteiről, és ameddig nem próbáljuk megérteni ezeket. A Bányászjárás projekt egy művészeti dokumentumfilm a szabadságról és a zsarnokságról, a felemelkedésről és az összeomlásról”. A Visual Kontakt székhelyén kiállított munkák: a Hétfejű sárkány, a Június 15-i csók, Találkozó a Romexponál, Azonosítatlan, Kóma, valamint a Cenzúra mind a 1990–1991-es eseményeket idézik, némi szarkazmussal. Például a Hétfejű sárkány több vezető arcvonásait és jellegzetességeit összevonva egy aranykarosszékben trónoló fővezért ábrázol. A Június 15-i csók pedig Alfred Eisenstaedt híres képét, a Csók a Times Square-nt idézi fel, de a szereplők mások: egy bányász és egy háziasszony, itt is nyilvánvaló a szarkazmus. A projekt munkáit metaforaként kell értelmezni, nem a hatalom egy bizonyos képviselője, vagy a társadalom egy bizonyos rétege felé fordított támadásként.

 

Nagy Noémi