Kiállítás: a Nő ünneplése

Kiállítás: a Nő ünneplése
Nagyvárad- Hétfő délután Festa Feminae címmel Láng Eszter csíkszeredai származású, jelenleg Debrecenben élő festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a nagyváradi Fő utcai Vízuális Művészetek Galériájában.

A szép számban összegyűlt érdeklődőket Aurel Roşu, a Bihar Megyei Képzőművészek Egyesületének (UAP) elnöke köszöntötte. Arra emlékeztette őket, hogy Láng Eszter festőművésznek nem ez az első nagyváradi kiállítása. A mostani tárlat többek közt annak is köszönhető, hogy kitünő az együttműködés Várad és Debrecen városa, a Bihar és a Hajdú-Bihar megyei képzőművészeti szervezetek közt. Carmen Vasile kolozsvári egyetemi tanár, énekművész bevallotta: az alapötlet az volt, hogy a Laudatio feminae (A nő dicsérete) címet adják a rendezvénynek, azonban ezt elvetették, mert úgy gondolták, hogy túl közhelyes, elkoptatott lenne. Valaki később azt javasolta, hogy a felgyorsult életvitelre utalva legyen Festina femina (Siess, nő!) az elnevezés, de ez túl profánnak tünt. Végül a Festa feminae (A nő ünneplése) címnél horgonyoztak le, mivel szerintük ez jobban illik az alkalomhoz, és kifinomultabb az előzőeknél. Azt szeretnék ugyanakkor, hogy a vernisszázs egy nagyobb szabású projekt origója legyen.

Pasztell színek

Dr. Ramona Novicov műkritikus azon meggyőződésének adott hangot: ha közelről nézzük a képeket, az ábrák mögött egy titokzatos mezőt fedezünk fel, mely összeköt és egyesít bennünket. A letisztult formák és a pasztell színek ugyanakkor erőt és határozottságot sugároznak, vélekedett. Láng Eszter örömének adott hangot, hogy ismét Nagyváradon lehet. Elmondta: Csíkszeredában nőtt fel, 15 éves korában került Magyarországra. Az itteniekkel kötött barátságok nem szüntek meg, sőt egyre intenzívebbek, betudhatóan a légiesült határoknak is.

A tárlatnyitó Carmen Vasile énekszámával zárult, aki a megzenésített Kalevalából adott elő egy részletet. Az ingyenes kiállítás március 15-ig látogatható, hétköznaponként 10-18 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius