Kiállítás a biodiverzitás jegyében

Kiállítás a biodiverzitás jegyében
Szerdán nyílt és december 10-ig látogatható a nagyváradi püspöki palotában a Bihar megyei állat- és növényfajokat bemutató fotókiállítás.

A nagyváradi római katolikus püspökség székhelyén (ahol egyelőre még a Körösvidéki Múzeum is működik) kiállított valamivel több mint ötven fotót több ezer felvételből válogatta ki Venczel Márton a múzeum tudományos főkutatója. A fényképeket ő és Ovidiu Pascu fotográfus készítették. A tegnap délben a barokk palota emeleti kiállítótermében megnyílt kiállításon Venczel Márton többek között elmondta: „a biodiverzitásnak szentelt kiállításról beszélhetünk, amelyben elsősorban arra fókuszáltunk, hogy bemutassunk néhány olyan fajt, amelyek európai uniós és országos szinten védettek. Ezek között vannak növényfajok, gerinctelen és gerinces állatfajok is. A fényképeken bemutatott fajok általában Natura 2000-es hálózat élőhelyein élnek.” Mint mondta, a fényképek három helyszínen: Püspökfürdőn, Betfián és Tasádfőn készültek, de a tárlat ízelítőt nyújt az egész megye élővilágáról. A fényképeken több veszélyeztetett faj látható. A legveszélyeztetettebbek azok a fajok, amelyek különleges élőhelyeken élnek, ilyen a püspökfürdői termálvizes tó, a hévízi tündérrózsa, a Racovita-kele és a bordás homorcsa élőhelye, vagy a hegyvidéki vizek, amelyek a forrásrák élőhelyét képezik. Ugyancsak veszélyeztettek azok a fajok, amelyeknek élőhelye nagyon kicsi, ilyen például a magyar kökörcsin. Venczel Márton hangsúlyozta, hogy általában kis méretű fajokat mutattak be, mert ha ezeknek az élőhelyét megzavarják, vagy módosítják, akkor ezek a fajok eltűnhetnek. És végezetül olyan fajok is láthatók, amelyek más, általában déli földrajzi területekről törtek be ide a globális felmelegedésnek vagy az emberi beavatkozásnak köszönhetően, és amelyek kiszoríthatják innen az őshonos fajokat, tette hozzá.

Fontos a változatosság

Ez utóbbi aspektust hangsúlyozta a megnyitón Adrian Gagiu a tárlat tudományos konzulense is, amikor elmondta azt, hogy az ember által néhány évtizede behozott katicabogár faj kiszoríthatja az itthoni katica fajokat. Vagyis egyfajta genetikai egységesülés zajlik le, márpedig a fajok számának csökkenése nem várt következményekkel járhat az elkövetkező generációk számára. Éppen ezért hangsúlyozza ez a tárlat a biodiverzitás gondolatát, mert minden fajnak megvan a maga szerepe az ökológiai egyensúly fenntartásában, amit fontos megőrizni, mondta Gagiu. Végezetül Ovidiu Pascu fotográfus beszélt a fényképek elkészítési módjáról, kiemelve azt, hogy másfél évnyi terepmunka során készült el az a több ezer felvétel, amelyekből kiválogatták a tárlat mintegy ötven fotóját. A kiállítás december 10-ig látogatható.

Pap István