Kiáll Székelyföld területi autonómiája mellett az LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) támogatja Székelyföld területi autonómiájának megszerzését – jelentette ki újságírók előtt Schiffer András, a párt frakcióvezetője pénteken, Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökével folytatott budapesti tárgyalása után.

Schiffer András hangsúlyozta: az LMP elkötelezetett a közösségek önrendelkezési szabadsága mellett és úgy gondolják, a természeti és a kulturális örökségvédelme nem választható szét. A párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerint Székelyföld területi autonómiájának megvalósulása az egész világon példát mutathat arra, hogyan lehet erőszakmentesen érvényesíteni a nemzeti közösségek önrendelkezési szabadságát.

Izsák Balázs mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a Székely Nemzeti Tanácsa a jog és a demokrácia eszközeivel küzd Székelyföld területi autonómiájáért, vagyis azért, hogy ennek a jelenleg is magyar többségű területnek regionális parlamentje és kormánya lehessen. A tanács vezetője örömét fejezte ki, hogy a magyar kormány szintén támogatja Székelyföld autonómiáját, amelyet szerinte csak az anyaország teljes társadalmi támogatásával érhetnek el. Az SZNT ezért a magyar parlament minden egyes frakciójával tárgyalást kezdeményezett, aminek során eddig mindenki nyitott volt a tanács kezdeményezésére – fűzte hozzá.

Véleménye alapján minden politikai irányzat megtalálhatja a területi autonómia melletti érveket, eredjenek azok a keresztény szabadságeszményből, vagy az egyetemes emberi jogok liberális megközelítéséből. Izsák Balázs elengedhetetlennek nevezte, hogy a döntéseket a lehető legközelebb hozzák az emberekhez, illetve a közösségek hagyományainak és kultúráinak tiszteletben tartását. Mint mondta, az LMP programjában is számos olyan elemmel találkoztak, amelyek összhangban állnak saját célkitűzéseikkel.

Az MTI kérdésére válaszolva aláhúzta: Székelyföld akkor nyerheti el autonómiáját, ha a román társadalom megérti, hogy az nem jelent veszélyt az országra. Hozzátette, bizalomépítő nemzetközi együttműködéseikkel éppen erre kívánják felhívni a figyelmet.

Schiffer András rámutatott: pártja minden határon túli magyar szervezettel egyenrangú félként kíván hosszú távú kapcsolatot tartani a Székely Nemzeti Tanáccsal. Az együttműködés lehetséges példájaként említette az 1990-ben súlyos árvízkárokat szenvedett Bözönyújfalu közös segítését. A tárgyaláson szintén résztvevő Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője megjegyezte: pártja nemzetpolitikájának legfontosabb elemét a szülőföldön maradás segítése jelenti, aminek Székelyföld esetében az autonómia a legjobb eszköze.