„Kiábrándult emberek” – a Bihar megyei nyertesek első nyilatkozata

„Kiábrándult emberek” – a Bihar megyei nyertesek első nyilatkozata
Pontos eredmények még most sincsenek, ennek ellenére vitán felül állóan biztos, hogy Bihar megyében a PNL a favorit ezen a választáson, Nagyváradon pedig újabb mandátumot nyert Ilie Bolojan polgármester. A PNL székházában vagyunk, eredményvárón, Bolojant kérdeztük a helyzetről.

„Elegük van az embereknek, kiábrándultak a politikusokból” – nyilatkozta Ilie Bolojan szerkesztőségünknek a választások éjszakáján, a PNL megyei székházában az eredményvárójukon. Pedig neki igazán van oka az örömre, hiszen abszolút favoritja volt a versenynek Váradon ő, a megyében pedig a pártjuk. A 21 órai urnazáráskor már nagy élet volt a PNL-székházban, érkeztemkor rengetegen követték a saját számítógépes hálózatukon az eredményeket. Először a bukaresti adatok futottak be, és a tömeg felhördült – az eredményváró csapat vezetője így reagált: „Úristen, Bukarest szinte teljes egészében a PSD kezére került”.

Nem úgy Bihar megye, ahol hagyományosan gyenge a PSD és erős a PNL. Utóbbi itteni parlamenti képviselői 21 óra után nem sokkal kezdtek érkezni a székházba, majd befutott Mircea Mălan volt váradi alpolgármester, akit a PNL most a Megyei Tanács elnökének szánnak, kezet fogott az égvilágon mindenkivel, majd az adatsorokba mélyedt.


A magyarokról (is)

Ilie Bolojan, a PNL központi vezetőségi tagja, és nemsokára harmadik mandátumát kezdő váradi polgármester lazán, vidáman érkezett. Újságírói kérdésekre is válaszolt – bár közben azt hangsúlyozta, hogy amolyan megszokott, ünnepélyes hangvételű nyilatkozatokat még nem szívesen adna, mert nem hivatalos egyelőre a győzelme. Viszont így is belement részletekbe, és lapunknak elmondta: „Az emberek tehát kiábrándultak, ezért szavaztak kevesen. És nem csak a románok, hanem a magyarok meg a saját politikusaikat unják. Hiszen ez nem nemzetiségfüggő. Ott van Várad Biharpüspöki része, hogy magyar példát mondjak, hiszen ott a többség magyar. És ott is alacsony volt a részvétel.” Arra a kérdésemre, hogy ez szerinte befolyásolja-e az RMDSZ-EMNP-versenyt, azt mondta: „Ezt nehéz megítélni, helyettem majd az adatok fognak erre konkrét választ adni. Nem egyértelmű, hogy a kiábrándultak mekkora része lesz átszavazó”.

Ilie Bolojan még elmondta: a 40%-ot sem elérő Váradi részvételi arány a 2008-as választás ilyen adatára hasonlít, „és különben az ország legtöbb nagyobb városában alacsony a részvétel”.

Mircea Mălan így fogalmazott: „Hiányzott a nagy, és érthetőbb cél, a feszültség, ezért is mobilizálódtak kevesebben. De mi amúgy sem érzelmeket felkorbácsoló kampányt folytattunk, hanem értelemre hatót, és talán ez is hozzájárult a nagy nyugalomhoz”.


A PNL eredményváróján közben a többiek azt is követték, mi zajlik más pártok helyi székházaiban. És ironikusan jegyezték meg például: „Haha, most hallom, hogy a PSD-nél Váradon nagy az üdvrivalgás, mert Bukarestben ők nyertek”. Hogy Váradon a PNL fog, az viszont teljesen biztosra vették. Bolojan 22 óra körül el is ment a pártszékházból, ugyanis eredményértékelő videokonferenciát kezdtek a PNL-n belül, az országban működő megyei szervezetek vezetőivel, és ezt már nem tették sajtónyilvánossá. Később visszatért a megyei székházba, hogy tudomásul vegye a közben már érkező részeredmények által megerősített újabb mandátumát a megyeszékhely élén.

Szeghalmi Örs