Kiütik a Wizz Airt?

Huszonnyolc légitársasággal vette fel a kapcsolatot a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér vezetősége, hogy kitöltse a Wizz Air november 13-ai távozásával keletkező űrt. Mindeddig két fontos európai fapados légitársaság válaszolt megkeresésükre, velük a héten ülnek tárgyalóasztalhoz.

„Továbbra is közvetlen kap­csolatban maradunk a Wizz Airrel, kölcsönösen tájékoztatjuk egymást az esetleges együt­tműködési lehető­sé­gek­ről” – nyilatkozta a ma­ros­vá­sár­­helyi repülőtér igazgatója, Ştefan Runcan, majd hozzátette: a Tran­silvania repülőtér veze­tő­sége kérte az illetékes hatóságoktól, büntessék meg a Wizz Air légitársaságot, amiért a rádiókban sugárzott reklámjaiban félretájékoztatja a közönséget. A hirdetésben ugyanis az szerepel, hogy a marosvásárhelyi légi kikötő köd miatt zárva van, ezért Kolozsvárra irányították a járatokat. „Ezenkívül az igazgatótanács ülésén eldöntjük, mit óhajtunk még elégté­tel­ként” – mondta az igazgató. Hozzátette, a repteret soha nem zárták le, és a járatok me­netrend szerint közlekednek. A Wizz Air először azzal indokolta távozását, hogy Vidrát­sze­gen nincs olyan berendezés, amely köd esetén irányítani tudná a repülőgépek leszállá­sát.
És mégis – Vásárhely második
A Wizz Air 39 európai célállomását felsorakoztató, októ­be­ri kimutatás szerint a ma­ros­vásárhelyi Transilvania légi ki­kötő a második lett a reptéri szolgáltatásokat, a késéseket, a kártérítést igénylő utasok szá­mát, a kiszolgálási időt és más, a légijáratokkal kapcsolatos kiszolgálást figyelembe ve­vő táblázaton, a nagy-britanniai Coventry repülőtér mögött. A budapesti székhelyű Wizz Air sajtóreferensét, Kázmér Natasát előbb telefonon, majd e-mailben is megkerestük, hogy megtudjuk, mikorra vár­ható a társaság válasza a Maros Megyei Tanács legutóbbi javaslatára (amely szerint utasonként 8,23 euró illetéket kérnének). A szóvivő azonban a „zárt ajtós üzleti tárgyalásokra” hivatkozva elzárkózott a válaszadástól. Megígérte vi­szont, hogy amint fejlemény van az ügyben, tájékoztatja a sajtót. A Wizz Air „erős csoport­hoz” csatlakozott Kolozsváron: megvetette itt már a lábát a Car­pa­t­air, a Blue Air, a Rom­avia, a Karthago Airlines, a Nouvelair, az Air Malta és az Alpieagles is. Ezeken kívül más légitársaságok is működtetnek járatokat Kolozsvárról – a Ta­rom, az Alitalia és a Malév. Sőt: jövő tavasztól a Lufthansa térképére is felkerül a kincses város reptere. Egy múlt héten közzétett nyilatkozat szerint a Ko­lozs Megyei Tanács elnöke, Ma­rius Nicoară találkozott a német légitársaság kép­vi­se­lői­vel, akik elégedettek voltak a nemzetközi repülőtér által biztosított feltételekkel, valamint az elkezdett fejlesztési és korszerűsítési tervekkel.
Érdeklődnek a reptér iránt
Több befektető is érdeklődött a vásárhelyi reptér privatizálása iránt. Legutóbb a Baltiysky Bank há­rom „fajsúlyos” vezető személyi­sége, a közép- és kelet-európai ügyek szentpétervári képviselője, László Péter, a moszkvai elnök, Oleg A. Shigaev és az első alelnök, Andrej V. Petrov kérte fel a marosvásárhelyi Iosefin Kft.-t, hogy közvetítse privatizációs ajánlatukat a megyei tanácsnak. A kft. vezetője, Szalkay József lapunknak elmondta – semmilyen üzleti kap­csolatban nem áll a Baltiysky Bankkal, őt csak mint az ajánlatuk potenciális közvetítőjét keresték meg. Mindazonáltal úgy véli, nem lehet figyelmen kívül hagyni egy ilyen rangos pénzintézmény ajánlatát, „amely a 40. helyet foglalja el az 1200 oroszországi bank között, nagy törzstőkével rendelkezik, annyi az aktívuma, mint a romániai 38 banknak összesen”. Egyébként a Baltiysky nemcsak a vásárhelyi, de a dévai repülőtér privatizációja iránt is érdeklődik. Hogy felvásárlásban vagy hosszútávú haszonbérbe vételben gondolkodnak-e, arról Szalkay nem tudott nyilatkozni, ugyanis az elképzelt módozatot vele sem közölték.