Ki volt Gabriel Pascal?

Ki volt Gabriel Pascal?
George Bernard Shaw, a híres drámaíró, Hídvéghy Valéria, a háború előtti magyar filmek ismert dívája és Gabriel Pascal sorsa a második világháború végnapjaiban váratlanul összefonódott.

Történelmi véletlen, számos kérdőjellel: az első két szereplő ugyanis jól ismert, de ki volt Gabriel Pascal? Hogyan lehetséges, hogy azt a férfit, akivel Leslie Howard, Ingrid Bergman vagy Charlie Chaplin is szívesen mutatkozott, sőt akit 1938-ban a Time magazin a pápával és Hitlerrel (!) együtt a világ tíz legbefolyásosabb embere közé választott, ma alig ismerjük? És hogyan került a fotója a My Fair Lady díszletébe George Cukor 1964-es musicalfilmjében?

Gabriel Pascal jól titkolta múltját, származásáról annyit lehet tudni, hogy Lehel Gábor néven Aradon látta meg a napvilágot 1894-ben. Legközelebb már érett férfiként, Angliában bukkant fel, ahol a harmincas évek végére ismert filmrendező-producer lett. Ő volt az egyetlen alkotó, akire a legendásan rigorózus Shaw rá merte bízni a drámáit − kapcsolatuk eredete azonban ugyanúgy a legendák homályába vész, ahogy Pascal származása, fiatalkora. Az európai filmtörténetbe a hosszas előkészületek után, 1938-ban bemutatott Pygmalionnal írta be a nevét.

No de hogyan kapcsolódik ide az ötvenes évek Amerikájának egyik legismertebb musicalje? És honnét lehet ismerős Valerie Pascal Delacorte, aki 16 évvel Pascal halála után elsőként tárta fel a filmrendező élettörténetét? Mindez kiderül Sipos Pál, az MTV kulturális főszerkesztőjének Ki volt Gabriel Pascal? című 55 perces filmjéből november 16-án, vasárnap délután az m2-n.

 

Címkék: ,