Ki mit tud?-elődöntő volt Szalárdon

Ki mit tud?-elődöntő volt Szalárdon
Bihar megye – Jó hangulatú Ki mit tud?- elődöntőt szerveztek Szalárdon az elmúlt szombaton. A település második alkalommal volt elődöntő színhelye.

 

A versenyre 26 produkcióval neveztek be a környező településekről: Biharról, Borsról, Csatárból, Biharfélegyházáról, Szentjánosról, Jákóhodosról, Hegyközszentimréről és természetesen Szalárdról. A zsűri tagjai voltak: F. Bathó Ida színművésznő, Pelbát Ilona néptáncos, Margittai Tamás zenész, és Varga Friderika a megyei RMDSZ képviseletében, de jelen volt még Sütő Tibor és Vajda László is a Megyei Tanácstól. A rendezvényt Kőrösi Mária tanítónő nyitotta meg, beszédében hangsúlyozva a tehetségkutató verseny fontosságát a gyerekek testi és lelki fejlődésében, illetve magyarságtudatunk erősítésében, a hagyományok ápolásában, a magyar nyelv őrzésében. Borzási Gyula helyi református lelkész rövid imádsága és áldása utána elkezdődött a vetélkedő.

Továbbjutók

Először a gyerekek mérték össze tudásukat négy kategóriában: vers és prózamondásban, zenében, hagyományőrzésben, valamint táncban. Ezután a felnőttek következtek. Sajnos, ott jóval kevesebb versenyző volt, magyar irodalom kategóriában nem is akadt jelentkező, de hallgattunk szép éneket, hegedűszólamot, és láttunk szép táncot. A szakavatott zsűri a következő produkciókat díjazta, illetve juttatta tovább a középdöntőbe: a gyermekek közül magyar irodalom kategóriában – I. Szabó Kristóf (Szalárd), II. Kőrösi Mátyás (Szalárd), III. Nagy Nóra Zita (Bors), dicséretet kapott Molnár András (Jákóhodos). Hagyományőrzésben – I. Galagonya néptánccsoport (Bors), II. Pitypangok csoport (Szalárd). A zenei produkciók egyetlen továbbjutója és az I. díj nyertese a Furulyások csoport (Bors). A táncprodukciók díjazottjai: I. Tyger Rock csoport (Bors) és Holiday Dance (Biharfélegyháza), II. Táncmanók (Bors) és Angyalok (Hegyközcsatár). A felnőtt produkciók továbbjutói, zenei produkciók – Gellén Kitty (Bihar), illetve Kovács Ferencz (Szalárd), tánc – Rézműves Norbert (Szalárd).

Különdíjak

Több különdíjat is kiosztottak a versenyzők között: a Szalárdi János Iskola, a Szalárdi János Egyesület, valamint a helyi Polgármesteri Hivatal különdíjainak örvendhettek a fellépő gyerekek. Kőrösi Mária tanítónő ezúton is köszönetet mond Kindle Walternek, a szalárdi RMDSZ-szervezet elnöknek a szervezésben nyújtott segítségéért, és Nagy Miklós polgármesternek a támogatásáért, valamint minden pedagógusnak Szalárd községből a segítő kezekért, és a gyerekek felkészítéséért. Köszönet a környező településekről érkezett csoportoknak is, és a felkészítőknek egyaránt, hogy egy ilyen jó hangulatú színvonalas eseménnyé varázsolták a vetélkedőt.

Kőrösi Tünde

Címkék: ,