Ki milyen virágot szakít, olyat szagol

Ki milyen virágot szakít, olyat szagol
Szerda délután dr. Vajda Mária debreceni néprajzkutató tartott előadást a paraszti világ szerelmi életéről a nagyváradi Tibor Ernő Galériában.

A Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ), a Hajdú-Bihar Megyei Népfőiskolai Egyesülettel, a Bihari Népfőiskolával, a Sapientia Varadiensis Alapítvánnyal és a Tibor Ernő Képzőművészeti Alapítvánnyal együttműködve immár tizedik alkalommal rendezi meg a Művelődés Hete – Tanulás ünnepe elnevezésű rendezvénysorozatot, Nagyváradon, Bihar, valamint Hajdú-Bihar megyében. „A rendezvénynek évről évre az a célja, hogy a művelődéssel és a tanulással kapcsolatos értékeket előtérbe helyezzük. A sorozat ma kezdődik, és október 20-án Berettyóújfaluban fejeződik be” – mondta dr. Fleisz János a BINCISZ elnöke, szerdán a Tibor Ernő Galériában a rendezvénysorozat megnyitóján. Porkoláb Lajos a Hajdú-Bihar Megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke a bevezetőben felidézte, hogy a művelődés ünnepének mozgalma a múlt század nyolcvanas éveinek végén indult az Egyesült Királyságból. Ebből az alkalomból minden év őszén rendezvénysorozatot szerveznek immár a világ 137 országában. A megyei népfőiskola 2001-ben tartott először ilyen programot, és azóta már csak ez az egy szervezet emlékezik meg a művelődés hetéről és a tanulás ünnepéről Magyarországon. „A rendezvény fő mottója az, hogy azt az embert ünnepeljük, aki a saját maga képzésével hozzájárul a saját környezete és a társadalom jobbításához. A mi népfőiskolánk talán azért is kapcsolódott ehhez az ünnepségsorozathoz, mert mi elhatároztuk, hogy a felnőttképzésnek egy új módszerét honosítjuk meg, mégpedig a felnőttképzés nem formális módszerét” – fogalmazott Porkoláb Lajos.

Paraszti szerelem

A bevezető után dr. Vajda Mária nyugalmazott néprajztudós vette át a szót, aki érdekfeszítő előadást tartott a paraszti társadalom szerelmi világáról Ki milyen virágot szakít, olyat szagol címmel. A néprajtudós főként saját gyűjtései nyomán szerzett ismeretanyagot közvetített a ki számú, de az előadást nagy érdeklődéssel figyelő hallgatóság számára. Vajda Mária mesélt a szerelem szimbólumairól a népművészetben, népi mondókákkal és a népköltészetből vett példákkal illusztrálta azt, hogyan beszéltek és hogyan vélekedtek a paraszti világban a szerelemről. Az előadó kitért a szerelem megnyilvánulási formáira, illetve a párválasztási szokásokra a falusi közösségekben, számos érdekes információt osztott meg az ismerkedési módokról, a szerelmi varázslatokról, a szerelmi ajándékokról, valamint a család, a közösség és az egyház szerepéről a szerelmi élet szabályozása terén. Természetesen nem maradhatott el a falusi emberek életének talán legnagyobb ünnepének, az esküvőnek és a lagzinak az ismertetése sem az előadásból, majd pedig a falusi ember házaséletét írta le részletekbe menően.

Pap István