Ki kell tartanunk szülőföldünkön

Ki kell tartanunk szülőföldünkön
Nagyvárad – Elbúcsúztak iskolájuktól, tanáraiktól csütörtökön a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai. Az ünnepélyes esemény a Nagyvárad-olaszi református templomban zajlott.

Szülők, testvérek, rokonok, barátok gyülekeztek tegnap délelőtt a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna gimnázium épülete előtt arra várva, hogy megjelenjenek a végzős diákok, akik nem sokkal tíz óra után ki is jöttek osztályaikból, és énekelve vonultak át az iskolából az Ezredévi Emléktéren (Libertatii) álló Lorántffy Zsuzsanna szoborhoz. Itt Kövendi István iskolalelkész mondott rövid beszédet, majd a diákok és minden jelenlevő átvonult az olaszi református templomba, ahol Tőkés László volt püspök, az Európai Parlament alelnöke hirdetett igét.

Számbavétel

Tőkés László beszédében hangsúlyozta, mint ahogy Mózes számba vette a zsidókat, úgy nekünk is számba kell vennünk családjainkat, gyermekeinket, majd hangsúlyozta, hogy a mostanihoz hasonló alkalmak megfelelőek arra is, hogy számba vegyük fiataljainkat. Tőkés László felhívta a figyelmet az elvándorlás jelenségére, ami megnehezíti az ithhonaradt magyar közösség életét. Mint mondta, bizonyos mértékig meg lehet érteni azokat, akik a jobb anyagi megélhetés remnyében távoznak szülőföldjükről, de azután azonnal feltette a kérdést:  „Nomádok vagyunk? Már ezer éve leszoktunk a népvándorlásról. Tartóztassuk a fiatalokat, hogy ne menjenek világgá!”

Számítunk a fiatalokra

Ezt követően a magyarság által küzdelmeiről szőlt Tőkés László, melyeket közösségünk az elmúlt húsz évben vívott meg. Megemlítette, hogy a magyar diákok Sagunáról, Axinte Severről, Ghiburól elnevezett iskolákba járnak, holott az egyik magyarfaló püspök, a másik tömeggyilkos volt, a harmadik pedig 1920 után mindent elvett a magyar egyházaktól. Tőkés László, kiemelte azt is, hogy a magyar közösségnek meg kell küzdenie iskoláiért. „Ki kell tartanunk, mert Bukarestben arra számítanak, hogy kihalunk” – fogalmazott, majd a fiatalokhoz fordulva megkérdezte: „megálljátok majd a helyeteket, amikor jön  túlerő?” Tőkés László felhívta a figyelmet arra is, hogy az EU-ban többet foglalkoznak a maroknyi deviáns viselkedésű emberrel, mint  az európai kisebbségekkel, holott minden hetedik európai valamely kisebbséghez tartozik. „Magyarként harcolnunk kell a többségi elnyomás ellen és a volt kommunisták ellen, ezen kívül építkeznünk kell. Az élet építés és küzdelem. A Ebbe az építkezésben számítunk a fiatalokra!” – zárta szavait Tőkés László. Az igehírdetés után Szabó Zsuzsanna, a Lorántffy Zsuzsanna gimnázium igazgatója búcsúzott el a diákoktól, majd a két végzős osztály képviselői búcsúztak el. Ezt követően a tizenkettedikesek átadták a tizenegyedikeseknek a suli kulcsát. Az ünnepi programot a diplomaosztás zárta.

Pap István