Ki fizeti meg a pszichológusokat?

Ki fizeti meg a pszichológusokat?
Bihar megye – Bizonytalan helyzetbe kerültek azok a pszichológusok és logopédusok, akiknek fizetését eddig a helyi önkormányzat biztosította: nem tudni, kapnak-e pénzt januárra, és ha igen, honnan.

 

Az egyik érintett, egy fiatal nagyváradi logopédus a következőket mondta el: a jelenleg érvényes jogszabályok szerint a Megyei Tanácsnak alárendelt Bihar megyei Nevelési Tanácsadási és Erőforrás Biztosítási Központhoz kellene tartozniuk, de a Megyei Tanács mind a mai napig nem vette át őket, s a városi önkormányzattól kaptak pénzt. Viszont január óta az iskolák fejkvóta alapján kapnak pénzt, s nem futja a pszichológusok, logopédusok fizetésére. Tehát a helyi önkormányzat már nem fizeti őket, a Megyei Tanács pedig még nem.

 

Bizonytalanság

 

Nemrég körlevél érkezett a váradi iskolákba, amelyben az önkormányzat arról tájékoztat, hogy a pszichológusokat, logopédusokat levették az általuk fizetett alkalmazottak listájáról. „Úgy néz ki, hogy sehonnan sem fogunk fizetést kapni. De ha a helyi önkormányzat még fizetne is, egy hónap múlva ugyanez a bizonytalanság vár ránk. Nem tudom megérteni, miért nem lehet idejében gyakorlatba ültetni és betartani a törvényt” – tette hozzá.

A Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője, Ramona Bacter mindezzel kapcsolatban elmondta: mostanáig az önkormányzat az áfa visszatérítésből fedezte a pszichológusok és a logopédusok fizetését, ez azonban mostantól nem lehetséges. S hogy mi lesz az elkövetkezendőkben? A hétfői nap folyamán megbeszélés zajlott a Bihar megyei főtanfelügyelő, valamint a Megyei Tanács képviselője között, és ennek nyomán „minden megoldódott”. Hogy tulajdonképpen milyen megoldás született, azt érdeklődésünkkor nem tudta a szóvivő.

 

Szeptembertől átveszik

 

Felvettük a kapcsolatot a Megyei Tanáccsal is, ahol a következőket tudtuk meg: valóban van egy tavalyi minsizteri rendelet, amely előírja, hogy a pszichológusokat és a logopédusokat a megyei önkormányzatok fogják fizetni, azonban nincs megnevezve a forrás, ahonnan ezt biztosítani tudják. A rendelet egyúttal értelmezhető is, ugyanis nem világos, hogy a tanév, vagy a kalendáriumi év kezdetétől kell mindezt gyakorlatba ültetni. Eddig a diákok utáni normakvótából fizették ki az önkormányzatok az érintett alkalmazottak fizetését, s ez a kvóta nem változott, úgyhogy elvileg a továbbiakban is fizethetnék. A Megyei Tanács szeptembertől vállalná át a pszichológusok és logopédusok fizetését, addig lehetőség is lenne előteremteni a szükséges forrásokat – jelenleg viszont erre nincs pénz. Ráadásul a pszichológusoknak, logopédusoknak érvényes munkaszerződésük van az iskolákkal. Szabó Ödön RMDSZ-es megyei tanácsos ezzel kapcsolatban elmondta: egyértelműen szükség van a logopédusok és pszichológusok tevékenységére, ők a maguk részéről igyekeznek megtalálni a megoldást, s reménykednek benne, hogy ebben a kérdésben a helyi önkormányzat nyitottabb lesz és nem csak számokként kezeli majd az érintett alkalmazottakat.

 

Igényelhették

 

Petri Csilla, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szóvivője kérdésünkre elmondta: abban a bizonyos körlevélben nem az állt, hogy ezentúl nem fizetik ki az érintett alkalmazottak járandóságát, csupán felhívták a tanintézetek figyelmét arra, hogy a Megyei Tanács kell biztosítsa a pszichológusok és logopédusok fizetését. Az iskolák havonta igényelnek egy összeget az önkormányzattól a személyi kifizetésekre, s ebben a pillanatban az önkormányzatnál nem tudják, hogy végül is ezek nyomán belefoglalták-e vagy sem a pszichológusok és logopédusok fizetését. De ha belefoglalták, akkor valószínűleg megkapják a pénzt, vélekedett a szóvivő.

 

Neumann Andrea