Ki az új elnök?

Ki az új elnök?
December második felében foglalja el államfői hivatalát az új elnök. De ki is ő? Nézzük.

Klaus Werner Johannis (más helyesírással Iohannis) Nagyszebenben született 1959. június 13-án. Erdélyi szász politikus, 2000-től Nagyszeben polgármestere, 2002–2013 között a Romániai Német Demokrata Fórum (RNDF), 2014-től az ország elnöke.
Johannis tanulmányai után gimnáziumi tanárként, tanfelügyelőként dolgozott. 2000-ben lépett be a Romániai Német Demokrata Fórumba (RNDF), amelynek nagyszebeni főpolgármester-jelöltje lett.Nagy meglepetésre, annak ellenére, hogy Nagyszebenben a német kisebbség számaránya csak mintegy 2%, megválasztották Johannist, így a város főpolgármestere lett, Alfred Dörr (hivatali ideje: 1940–1945) után először szászként.A város önkormányzatában Johannis először PSD-vel nagykoalícióban kényszerült kisebbségi kormányzásra. 2004-ben az újabb választásokon a voksok 88,7%-ával győzött. 2013-ban bejelentette, hogy lemond elnöki tisztségéről, de tagja marad a szervezetnek, mert belépett a Nemzeti Liberális Pártba (PNL), amelynek első alelnökévé nevezte ki őt Crin Antonescu, a párt elnöke. 2014. június 28-tól ő a párt elnöke.
Johannis igen jó kapcsolatokkal rendelkezik, mind a külföldi (főleg német) befektetőkkel, mind az EU köztisztviselőivel, így sikerült elérnie, hogy 2007-ben Nagyszeben Európa kulturális fővárosa legyen, Luxembourggal közösen. Mivel Johannis a legutóbbi időket kivéve nem volt a nagy román pártok egyikének sem a tagja, a román közvélemény szemében függetlennek tűnt. Az általa vezetett RNDF mindazonáltal eddig szorosan együttműködött a Nemzeti Liberális Párttal (PNL).
Miután 2009. október 13-án a hivatalban levő miniszterelnök, Emil Boc ellen bizalmatlansági indítványt szavaztak meg, több romániai párt (PNL, RMDSZ, és más romániai kisebbségeket képviselő pártok) Johannist javasolták átmeneti utódjául.2009. október 14-én Johannis hivatalosan is vállalta a jelölést. Október 15-én azonban Traian Băsescu elnök Lucian Croitoru közgazdászt nevezte meg új miniszterelnökként.A parlamenti többség ragaszkodott Johannishoz, ezért kérdéses volt, hogy Croitorut megválasztják-e. A Nemzeti Liberális Párt elnöke és jelöltje a 2009-es államelnök-választáson, Crin Antonescu szintén azt nyilatkozta, hogy megválasztása esetén Klaus Johannist kéri fel kormányalakításra. A 2009-es választások eredménye szerint az ellenfél nyert, így Johannis nem lett miniszterelnök. Visszatérésekor már más volt azonban a politikai konstelláció: akkorra a PNL megszakította együttműködését a PSD-vel, és felmondta az USL kormányszövetséget, így ellenzékbe került. A PNL a PDL-vel szövetkezett ellenzékben, megalakított az ACL pártszövetséget, és végül Johannist indította államfőjelöltként. Így a politikus hátrányból indulva tudott nyerni.