Ki a kamionokkal Püspökiből!

Ki a kamionokkal Püspökiből!
Nem adja fel az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete, mindenképp terelőutat szeretnének, amely tehermentesítené Biharpüspökit. Ez is elhangzott az EMNP által szervezett szerda esti fórumon Püspökiben.

 

Az egész Nagyvárad egyetlen olyan lakónegyede, ahova beengedik a nehézgépjármű-forgalmat: Biharpüspöki. Ez hosszú ideje keseríti a lakosok életét, rombolja egészségüket, szennyezésnek és veszélyeknek teszi ki őket, házaik pedig megsüllyednek, megrepednek a kamionforgalom miatt. Több kezdeményezéssel is éltek már az önkormányzatnál, ám hiába.

Mint már tudattuk, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezete próbál most cselekedni az ügyben. Szerdán fórumot is tartottak Püspökiben. Zatykó Gyula a frissen alakult pártot mutatta be, Csomortányi István pedig a fent vázolt témával kapcsolatos elképzeléseiket. Eszerint a város nyugati körgyűrűjének egy szakaszát kellene megépíteni, amely Bihar község térségéből, a pár évvel ezelőtt lebontott vasúti híd környékéről indulhatna, és Biharpüspöki mellett elhaladva, az ipari telepet érintve jutna el a Borsi útig. Így a nehézgépjármű-forgalmat egyenesen a Borsi útra irányítaná rá. Mint ismeretes, a nehézgépjármű-forgalom jelenleg Püspöki központján halad át, károsítva az ottani ingatlanokat, s szennyezve a környezetet. Ez a szakasz 4,8 kilométer hosszú lenne, és mivel lakatlan területen, mezőkön vezetne keresztül, nem igényel épületbontásokat és sok kisajátítást sem, ráadásul jóval kevesebbe kerülne a megépítése, mint a város által támogatott másik változaté – amely ezt a térséget nem is érintené. Továbbá az utolsó 800 méternyi út már létezik is, régóta, csak rendbe kellene tenni.

A püspökiek is elmondhatták véleményüket. A mintegy 50 résztvevő egyetértett azzal, hogy haladéktlanul ki kell tiltani a nehézgépjármű-forgalmat Biharpüspökiből, az érintett lakosok életminőségét ugyanis nagyban rontja, hogy ez a mai napig nem történt meg. Csomortányi István szerint az EMNP semmiképp nem adja majd fel – pedig még magát a fórumot is meg akarták akadályozni a politikai versenytársaik -, tovább harcol az általa támogatott megoldásért. Hozzátette: „a lakosok ne adják el a környéken lévő földjeiket, mert lehet, hogy azok később többet fognak érni”. Mint megírtuk, aláírást is gyűtenek az elkerülő szakasz megépítéséért. Eddig 700 kézjegy gyűlt össze, az akciót folytatják.

A fórumon jelen voltak RMDSZ-es képviselők is. Köztük Bimbó Szuhai Tibor azt hangoztatta, hogy a finanszíroszás nem lenne megoldott, Sárközi Zoltán pedig azt javasolta, várják meg a helybeliek, amíg majd valamikor megépül az autópálya, s mintegy 8 kilométerre a kérdéses szakasztól egy felhajtó is, s az majd tehermentesíti a zónát. A felháborodott püspökiek itt már kiabálva tiltakoztak, jelezve: „Addig nem bírjuk ki! Aki nem fogja fel, mit jelen állandó kamionforgalom mellett élni, jöjjön, próbálja, ki! Gyors megoldás kell, nem holmi autópálya, ami ki tudja, mikor készül el majd!”

Tímár Miklós azt javasolta, egy másik megoldásként a szántai út felé tereljék el a kamionforgalmat, hiszen ennek egy része már eleve aszfaltozott, s onnan rácsatlakozhatna a borsi útra. (Ezt a megoldást egyébként már rég felvetették a püspökiek, ám azóta sem történt semmi a kivitelezés érdekében). Végül Csomortányi István felajánlotta: az EMNP támogatja ez utóbbi megoldást, mint átmeneti, csakis ideiglenes jellegű rendezést. Ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy végül épüljön meg a végleges terelőút is, amely igazi megoldást jelentene. A püspöki lakosok hangsúlyozták: kibírhatatlan, hogy házaik mellett zajlik a nehézgépjármű-forgalom, s gyors megoldást kérnek. Mint fogalmaztak, „bármi módon, de a kamionforgalmat sürgősen ki kell vezetni Püspökiből, végleg”.

A fórumon az is szóbakerült, hogy nemrégiben befedték Püspökiben a Kis Körös medrét, s úgymond kerékpárutat hoztak létre a befedett részen. Csakhogy ez a kis kerékpárút nem vezet sehova, a semmiben ér véget – hangsúlyozta Csomortányi István. Az EMNP képviselője hozzátette: a munka amúgyis eleve fölösleges volt, látszateredmény, s egyszerűbb lett volna a Kis Körös medrét időnként kitisztítani. A jelen lévő RMDSZ-es reprezentánsok viszont úgy vélték, erre szükség volt. Más témák között felmerült az a lakossági panasz is, hogy Püspökiben maffiózók kezébe kerül a földterületek jelentős része, egy csoport a polgárok megkárosításával, sokszor féllegális, illetve illegális ügyletek révén tesz szert vagyonra. Az EMNP jelezte: tud a témáról és gyűjti az adatokat.

 

Szeghalmi Örs

Címkék: ,