Ki a hibás? A magyarok

Ki a hibás? A magyarok
Bihar megye – Az új választási törvény hibáiért is a magyarok a hibásak, legalábbis ez a vélemény is elhangzott a témában tegnap rendezett megbeszélésen.

A kolozsvári Politikai Tanulmányok és Nemzetközi Kapcsolatok Központ (CESPRI) az egyetemistákat választási részvételre ösztönző programot indított útjára, melynek keretében egy szociológiai tanulmányt is végeztek az egyetemistáknak a politikához való hozzáállására vonatkozóan. E tanulmány eredményeit illetve az új választási törvényt ismertették tegnap koradélután a nagyváradi Continental szállóban is. Sergiu Moscoiu, a CESPRI ügyvezető igazgatója a rendezvényről elmondta, hogy a kolozsvári tanulmány eredményeit azért ismertetik Váradon is, mert úgy gondolják, hogy azok itt is hasznosíthatók lehetnek. Elárulta, hogy a nagyváradi megbeszélésre a pártok képviselőin kívül a nem kormányzati szervezeteket is meghívták, azonban a megbeszélés első órájában kizárólag csak a pártok képviselői voltak jelen.

Lottó és hazaárulás

Először Ovidiu Vaida a CESPRI elnöke ismertette a kolozsvári egyetemista hallgatók körében végzett szociológiai tanulmány eredményeit, majd Sergiu Miscoiu vázolta fel az új választási törvényt. Úgy CESPRI képviselői, mint a megjelent politikusok csak kritikával illették az új jogszabályt. Miscoiu elmondta, hogy az új rendszer kevésbé méltányos a reprezentativitás tekintetében, mint amilyen a régi, listás választási rendszer volt. Az egyik hibájául rótták fel azt, hogy a visszaosztási rendszer miatt az az érdek, hogy a pártoknak minél több töredékszavazatuk legyen, mert akkor a visszaosztás után ugyanannyi képviselőt juttathatnak be a parlamentbe egy adott választási körzetből, mint az a párt, mely a legtöbb szavazatot kapta. Ez egy mandátumelosztási lottó – fogalmazott Miscoiu. Octavian Bot helyi politikus ebből azonnal kisütötte azt, hogy a választási kollégiumokat úgy alakították ki, hogy az a magyaroknak kedvezzen. “Hazaárulás az, amit a Nemzeti Liberális Párt csinált azzal, hogy lepaktált az RMDSZ-szel, a Bratianu család most forog a sírjában!” – hangoztatta a politikus. Petru Filip EP-képviselő, a Demokrata-Liberális Párt Bihar megyei elnöke elmondta, hogy mostmár késő az új választási törvényt kritizálni, erről még annak elfogadása előtt kellet volna vitát rendezni. A politikus hangsúlyozta, hogy ez egy olyan rendszer, mely nem motiválja a politikusokat, mert ez egy olyan lutri, amit a politikus nem tud ellenőrzése alatt tartani.