ERDON Helyi hírek

2009.01.06. 12:01

Minden ember hivatalos Betlehembe

<p>Nagyvárad - Vízkereszt napján ünnepi szentmisét tartottak a váradi Bazilikában. A bejárat közelében elhelyezett hordókban levő víz megáldását követően Mons. Fodor József vikárius mondott szentbeszédet.</p>

Az ünnepi misén Szent Máté könyvéből szólt az evangélium, szentbeszédet Mons. Fodor József általános helynök mondott. Hangsúlyozta: a három királyok ünnepe azt hirdeti, hogy minden ember hivatalos Betlehembe. A Sínai-hegyen az Úr a választott nép fiaihoz szólt Mózes által, a betlehemi kisded jászolához azonban mindenkit hív. Az apostoli egyház tudatában ugyanis a napkeleti bölcsek szerepe hasonló a régi pátriárkákéhoz. Ahogy Ábrahám, Izsák és Jákob meghívása jelezte Izrael népének a kiválasztását, úgy Gáspár, Menyhért és Boldizsár vezetése jelzi a pogányok felkarolását. A kép azóta is érvényes: Isten megvilágosító és hívó  kegyelme  mindenütt működik, s elegendő is ahhoz, hogy az emberek megtalálják az egyházat, a  kinyilatkoztatás hordozóját,  és ott további eligazítást kapjanak. Ám lesznek olyanok is, akik másokat eligazítanak, de maguk nem indulnak el a hit útján, hanem azt várják, hogy Isten maga jöjjön hozzájuk, figyelmeztetett a vikárius. Hozzátette: az angyalok Istent dicsőitették, amikor hozsannát zengtek a betlehemi éjszakában, a bölcsek pedig az örök Mestert, az égnek és a földnek királyát imádják Jézusban, és hirdetik: Isten országa mindannyiunké, mert mindenkit meghívott az ő szolgálatára.

Beteljesedett a jövendőlés

Azáltal, hogy a bölcsek a kisded Jézushoz mentek, tulajdonképpen a profétai jövendőlés  teljesedett be.  Augustus császár, aki elrendelte a népszámlálást, Isten eszköze  volt csupán arra, hogy a Názáretben élő Szent József és Szűz Mária Betlehembe menjen, mindenki ugyanis azon a településen kellett jelentkezzen, ahonnan ősei származtak. A napkeleti bölcsek is a csillag által vezérelve elindultak, s megtalálták a helyet, ahová meg kellett érkezzenek. Az általuk ajándékozott arany, tömjén  és mirha, az istállóban sussogó bársony és selyem azt hirdette: az ember, ha Jézussal van, sehol sincs magában vagy elhanyagolva.

"Mi is hozzuk el Urunk megjelenésének napján a hit aranyát, a remény tömjénfüstjét és a szeretet mirháját, s kérjük a betlehemi Isten gyermeket, hogy fogadjon bennünket, és áldjon meg minket, hogy testi-lelki egészségben dicsőíthessük őt", zárta szavait a főtisztelendő.

Ciucur-Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!