Kezdődik az őszi pótérettségi

Kezdődik az őszi pótérettségi
Augusztus 18-án, hétfőn kezdődik és szeptember 4-ig tart az őszi pótérettségi vizsgaidőszaka. Bihar megyében 2039 diák iratkozott fel, akik közül 1441-nek az idén nyáron nem sikerült.


Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes az Erdély Online-t arról tájékoztatta, hogy a vizsgaszesszió a nyelvi készségek szóbeli felmérésével kezdődik. A vizsgaközpontokban a magyar szakon végzett tanulók esetében ezt úgy oldják meg, hogy két dátumot jelöltek ki (augusztus 18-19.), és lehetnek ugyan átfedések, de a román és a magyar nyelvi kompetenciavizsgák egy-egy diák esetében különböző napokra kell essenek. Ezután a vizsgázók azt kell bizonyítsák, hogy jól beszélnek valamilyen idegen nyelven, majd augusztus 21-22-én a digitális tudásszintjüket mérik fel.
Az írásbeli vizsgák augusztus 25-én kezdődnek, román nyelv és irodalommal. 26-án az anyanyelvi írásbeli következik, 27-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgy, 29-én pedig a választott. Az eredményeket szeptember 1-jén 12 óráig függesztik ki, és ugyanaznap 16 óráig lehet fellebbezni. A végleges eredményeket szeptember 4-én hirdetik ki.
Bihar megyében hat vizsgaközpont lesz: Váradon a Mihai Viteazul Műszaki Kollégium, a Traian Vuia Műszaki Kollégium és a Partenie Cosma Gazdasági Főgimnázium, míg vidéken a sonkolyosi 1. számú Technológiai Líceum, a belényesi Ioan Ciordaş Műszaki Kollégium és a margittai Octavian Goga Főgimnázium. Ugyanakkor két tanintézményben zajlik majd a dolgozatok javítása: a Ioan Bococi Műszaki Líceumban és az 1. számú Inkluzív Oktatási Iskolaközpontban.

Ciucur Losonczi Antonius