Kezdődik az országos felmérő

Hétfőtől kezdődően szerdáig iratkozhatnak fel a nyolcadikot végzettek az országos felmérőre.

Amint Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes elmondta, nem lehet még tudni vizsgázók pontos számát, ugyanis vannak osztályismétlők, illetve olyan diákok, akik nem akarnak részt venni – de hozzávetőleg mintegy 5500 nyolcadikot végzettre számítanak megyénkben. Az első felmérés hétfőn, június 22-én zajlik, román nyelvből és irodalomból. Az anyanyelvi próba, melyen a kisebbségi tannyelvű osztályok végzősei vesznek részt, kedden, június 23-án lesz, a matematika vizsga pedig szerdán, június 24-én zajlik.
Az eredményeket június 26-án, pénteken függesztik ki, s ugyanaznap 16 és 20 óra között lehet benyújtani az óvásokat, melyek elbírálása június 27 és 29 között történik majd. A végső eredményeket június 30-án függesztik ki.
Ami pedig a középiskolai osztályokba való bejutást illeti: az országos felmérőn elért átlag 75%-ban, az ötödiktől nyolcadikig elért eredmények átlaga pedig 25%-ban számít majd, az így kiszámított eredmény alapján dől majd el, hová jutottak be. A líceumokba, szakiskolákba történő feliratkozás július 3 és 7 között lesz, az opciókat tartalmazó listákat a diákok a szülőkkel közösen, az osztályfőnök jelenlétében töltik majd ki. Július 4 és 8 között a szülők leellenőrizhetik a listákat.
A középiskolai helyek első számítógépes elosztása július 14-én lesz, a bejutók nevét, s az esetleges be nem töltött helyeket tartalmazó listákat július 15-én függesztik ki a tanintézeteknél. A második elosztás július 23-án lesz, a harmadik pedig szeptember 3-án és 4-én.