renoválás

2020.11.26. 14:38

Új köntösbe öltözik a kövesegyházi református templom

Templomfelújításba kezdtek a négy szórványgyülekezetből álló Kövesegyházi Református Egyházközség tagjai.

Tóth Zsigmond

Kövesegyháza, Felsőderna, Tataros és Varaszó reformátusai együtt alkotják a Kövesegyházi Református Egyházközséget, lelkipásztoruk Lukács Attila Levente, aki szívvel-lélekkel végzi feladatát, a gyülekezet lelki gondozását, az egyházközség anyagi javainak felújítását, megőrzését.

Hagymádfalvát elhagyva, Kövesegyházához (Szelistye) közeledve már messziről látszik a református templom, aki először jár itt, az is könnyen megtalálja. Ahhoz, hogy a templomkertbe belépjünk, a Görbest patak feletti betonhídon kell átkeljünk, amelyet néhány éve épített a gyülekezett, előtte egy rozoga, fából készült átjáró volt itt. A templom mellett van a parókia, amely úgyszintén felújítás alatt áll. A település közigazgatásilag Hagymádfalvához (Spinuș) tartozik.

A lelkipásztor elmondta, hogy a négy faluban összesen közel 100 református lélek van, többségük nyugdíjas, nagyon kevés a fiatal. „Kövesegyházán van a parókia és a templom, Dernán van egy gyülekezeti házunk, melyet a Bihar Megyei Tanács segítségével sikerült megvásárolnunk, az szépen rendbe van téve. Tataroson és Varaszón nincs épületünk, az istentiszteleteket házaknál tartjuk. Egyházközségünk tagjai 2008. szeptember 1-ig a Pusztaújlaki Református Egyházközséghez tartoztak. Ekkor kerültem én ide, leváltak Pusztaújlakról, s azóta önállóan működünk. A templomlátogatás elfogadható, ünnepekre hazajönnek az elszármazottak, és eljönnek a templomba is, no meg az imaheti alkalmakkor. A presbitériumban minden falu képviselve van, a gondnok kövesegyházi” – magyarázta a tiszteletes.

A hónap három vasárnapján Kövesegyházán és Dernán van az istentisztelet, a negyedik vasárnapon Tataroson és Varaszón.

„Amikor idekerültem, megdöbbentett az elhagyatottság. Nem volt villanyáram a parókián, de a templomban sem. Az ablakok betörve, bedeszkázva, de még a deszka is korhadt volt. A harangozó sokszor azzal fogadott, hogy a templomba megint beesett az eső, beázott a toronyrész. Aztán elkezdtünk dolgozni, a patakot átszelő palló helyére hidat építettünk, kovácsoltvasból kaput készítettünk, a templom körüli területet megtisztítottuk a gyülekezeti tagok segítségével. A templomtetőt lecseréltük, a gerendák, lécek mind újak. A tornyot lefestettük, az ajtókat, ablakokat hőszigetelőre cseréltük, új padokat készíttettünk, sok mindent tettünk, hogy otthonossá alakítsuk az istenházát. A villanyt az önkormányzat segítségével vezettük be, és nagyon sok támogatást kaptunk a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es frakciója révén. A most megnyert pályázati összegből tovább szeretnénk folytatni a templomfelújítást, a pénz megérkezett, a munka elkezdődött, hiszen 180 nap múlva el kell számoljunk a kapott összeggel. Itt szeretném megemlíteni a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek a dokumentációk elkészítésében nyújtott segítségét, valamint érdekvédelmi szövetségünk, az RMDSZ Bihar megyei szervezete, Szabó Ödön képviselő és Cseke Attila szenátor hathatós támogatását, amellyel célba juttatták a bukaresti Kultuszminisztériumba pályázatunkat” – mondta Lukács Attila Levente lelkipásztor.

A lelkész fontosnak tartja a jó együttműködést a helyi önkormányzattal is, hiszen elsőként ők azok, akik segíteni tudnak a kisebb felmerülő javítási problémák megoldásában, a gyülekezettel egyetemben.

„Fontos megemlíteni még az RMDSZ Bihar megyei tanácsosát, Grim Andrást, aki szívén viselte mindenkoron a szórványközösség sorsát, és aki szintén sokat segített abban, hogy erről a közösségről ne feledkezzenek meg, még akkor sem, ha lélekszám tekintetében az egyik legkisebb a Bihari Református Egyházmegyében. Ő mindig azt szorgalmazta, hogy támogassák a szórványok szórványának fennmaradását és további fejlődését, lehetővé téve az itt élő magyarok anyanyelvének gyakorlását, nemzeti identitásának megőrzését és hitben való épülését” – hangsúlyozta a lelkipásztor.

Lukács Attila lelkész elmondása szerint az elkezdett felújítási munkálatokat a jövőben is folytatni szeretnék, ami azt jelenti, hogy prioritás számukra a templombelső felújítása, a parókia lakhatóvá tétele, víz bevezetése, hiszen még kút sincs a templom közelében, csak a mellette csordogáló patakban, de mindezekhez nagyon sok pénzre lesz még szükség.

Ott jártunkkor érkeztek meg a felsődernai gyülekezeti házba vásárolt belső eszközök, székek, csillár, kályha, karnis, asztal, de még itt is sok a teendő, ezért megragadnak minden alkalmat és pályázati lehetőséget, tudtuk meg a lelkipásztortól.

Borítókép: Folyik a templom külső szépítése

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában