Kezdődik a nyolcadik osztályt végzettek beiratkozása a szakiskolákba és a duális oktatásba

Kezdődik a nyolcadik osztályt végzettek beiratkozása a szakiskolákba és a duális oktatásba
Pénteken kezdődik a nyolcadik osztályt végzettek beiratkozása a szakiskolákba és a duális oktatásba. A beiratkozás első szakasza június 15-én, 18-án és 19-én zajlik.


A tanügyminisztérium szerint 2018 – 2019-es tanévre országszerte több mint hétszáz iskolában, összesen 38.345 hely áll a szakoktatást, és 5.542 hely a duális oktatást választók számára. A szakoktatást és a duális oktatást biztosító tanintézmények június 19-én teszik közzé a beiratkozottak listáját, illetve az előválogatás menetrendjét, ahol ez szükséges. Az esetleges előválogatást június 20-án és 21-én tartják meg. Amennyiben az előválogatás után a jelentkezők száma meghaladja a helyek számát, június 25-e és 29-e között felvételi vizsgát tartanak.

A szaklíceumokba és duális oktatásba felvett diákok névsorát július 3-án teszik közzé. A megüresedett helyekről július 6-án tesz közzé tájékoztatást a minisztérium. A szaktárca emlékeztet, hogy havi 200 lejes ösztöndíjban részesülnek a szakoktatásban, és havi 400 lejes ösztöndíjban a duális oktatásban résztvevő tanulók. Ez utóbbi esetében 200 lejt az állam, 200 lejt a vállalat biztosít, amelynél a diák gyakornokoskodik.

www.agerpres.ro