Kezdődik a felüljáró építése a nagyváradi körgyűrűn

Kezdődik a felüljáró építése a nagyváradi körgyűrűn
A héten elkezdődnek a munkálatok a nagyváradi körgyűrű Universităţii utcai kereszteződésénél, ahol közúti felüljárót építenek.

 

Az Aradi útihoz hasonló közúti felüljárót építenek a nagyváradi körgyűrűn az Universităţii utcai kereszteződésben lévő körforgalom fölött, melynek elkészülte után a temető felől érkező autósok nem keresztezik majd a körgyűrű forgalmát. A munkálat kivitelezője a Porr Construct, mely a nagyváradi reptér új kifutópályáját is építette. Tegnap a helyszínen tájékoztatták a sajtót a beruházásról. Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere elmondta, hogy a kivitelező ezen a héten kell elkezdje a munkálatot. A kivitelezés első szakaszában az építkezés helyszínén lévő közműveket – víz- és csatornahálózat, fűtéscsövek, elektromos kábelek – helyezik át, majd a körgyűrű mellett mindkét irányba egy-egy elkerülősávot építenek, és csak ezután kezdődik meg magának a felüljárónak az építése. A beruházás költségvetése mintegy 28 millió lej, a kivitelezési időszak 18 hónap, de az alpolgármester kifejezte reményét, hogy sikerül az említett határidőnél hamarabb befejezni ezt a munkálatot.

Műszaki adatok

Dan Ungureanu, a Porr Construct cég képviselője a terepszemlén elmondta: a felüljáró hossza felhajtókkal együtt mintegy ezer méter lesz, maga a felüljáró 74 méter. Tudatta, hogy a fel-, illetve lehajtók hossza egyenként négyszáz méter, a felüljáró maximális magassága kilenc méter, a menetirányonként két közúti sávot magában foglaló felüljáró szélessége 24 méter lesz. A felüljáró építésével egy időben kiépítenek egy gyalogosátjárót is a járószinten az Universităţii utca és a körgyűrű déli oldala között, ezért itt a forgalmat villanyrendőrrel fogják szabályozni. A négy méter széles átjárót a gyalogosok mellett a kerékpárosok is használhatják majd. Elhangzott a is, hogy a felüljáró építése nyomán közlekedésbiztonsági szempontok miatt magát a körforgalmat is hat-hét méterrel délebbre mozdítják el. Ungureanu is hangsúlyozta azt, hogy az év végéig el kell készüljenek a közművek átköltöztetésével és az elkerülősávok kiépítésével, hogy a jövő év elején megkezdődhessen a tartóoszlopok öntése, ezt a munkálatot ugyanis télen is el lehet végezni.

Florin Birta hozzátette, hogy a városnak vannak további, a körgyűrűhöz kötődő projektjei: az egyik a Leroy Merlin melletti bekötőút megépítése, a másik a Saligni utca és a Grigorescu negyedbe vezető, a körgyűrű feletti közúti felüljáró közötti bekötőút építése, a harmadik projekt pedig a Vágóhíd (Blajovici) utcából kiinduló gyalogos-, kerékpáros-felüljáró építése a körgyűrű fölött, mely közvetlen kapcsolatot teremt majd az ócskapiaccal és a körgyűrű déli oldalán lévő kereskedelmi egységekkel.

Pap István