Kezdődhet a piac korszerűsítése

Kezdődhet a piac korszerűsítése
Nagyvárad- Február 17-én kezdik el a nagyvárad-rogériuszi piac felújítását. Az európai uniós támogatással megvalósulandó munkálatok három szakaszban zajlanak s egy évig tartanak. Íme a részletek.

A szerda délután tartott projektindító konferencián elhangzott: a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) megrendelésére zajló befektetés a Magyarország- Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg, partnerségben a debreceni székhelyű Hajdú-Bihar Megyei Iparkamarával. A projekt összköltségvetése 7.707.912,40 euró, melyből a váradi önkormányzatnak, mint vezető partnernek 6.705.313,40 euró jut, az Európai Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulása pedig 2.917.977, 42 euró. A kivitelezési munkálatok február 17-én kezdődnek el, és egy éven keresztül tartanak, az időjárás függvényében. Mivel három műszakban dolgoznak, előfordulhat, hogy a munkagépek zaja éjjel is zavarni fogja a környéken lakókat, és forgalom korlátozásokra is számítani lehet. A műszaki terveket a Poliart cég készítette, a kivitelezési tendert pedig a Bihar és Kolozs megyei cégek alkotta TIM- Grupul 4 Instalaţii – Termoline konzorcium nyerte meg, a megbízási szerződés értéke áfával együtt 6.427.929 euró.

Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás három szakaszban valósul meg. Az első fázisban a Predeal utcai bejárattól a tejcsarnokig terjedő részt zárják le, valószínűleg október közepéig. Először a régi hőközpontot bontják le (áprilisig), és a föld alatt újat építenek helyette, de nem ennek helyén, hanem néhány méterrel odébb. Az új helyszínen egy trafóállomást, illetve vizes medencét is létesítenek, utóbbira a tűzvédelem miatt van szükség. Az építkezések miatt két kereskedő üzlet nélkül marad, valamint huszonöt asztalt is kénytelenek máshova költöztetni, illetve ezt követően az első fázis második felében lebontanak majd még 15-16 kioszkot. A második etap a zöldség-gyümölcs részt fogja érinteni, a harmadik pedig a lenti bazárt. Az ADP beszerzett Németországból egy 1200 négyzetméteres sátrat, melyet néhány héten belül a Városi Kórház parkolójában állítanak fel, s a második fázisban zajló munkálatok idején oda költöztetik majd a virágárusokat, illetve a zöldségeket és gyümölcsöket áruló kofákat. Liviu Andrica megnyugtatott mindenkit: az áthelyezés előtt két héttel értesíteni fogják majd a kereskedőket, és sem a munkálatok idején, sem pedig ezek lezárulta után nem veszítik el a standjaikat.

Környezetbarát

Mircea Mălan alpolgármester szerint a létesítmény korszerűsítésére azért van szükség, mert a felújítás hozzájárul majd az energiahatékonyság növeléséhez, a fenntartható fejlődéshez, és az életminőség jobbításához. Meglátásában emellett az invesztíció környezetbarát is, ezt azzal támasztotta alá, hogy a vasbeton födémen zöldövezetet, teraszt és pihenőhelyeket alakítanak ki, a esővizet öntözésre és takarításra használják, az elektromos áramot megújuló energiaforrásból biztosítják, illetve napelemes rendszert működtetnek majd.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,