Kezdetét vette a Nagyváradi Ősz

Kezdetét vette a Nagyváradi Ősz

Nagyvárad – Az immár tradicionális rendezvénysorozatot, melynek fénypontja az október 12-i városnap, nem éppen a tervezett keretek között nyitották meg. Elmaradt a szokásos felvonulás, a kedvezőtlen időjárás miatt a Körös áruház előtt gyülekező ünnepi menet busszal vonult a Városházáig.

A Polgármesteri Hivatal nagytermében Petru Filip polgármester fogadta az olasz, görög, bolgár, ukrán, szlovák, török, román, magyar népviseletbe öltözött vendégeket. Angol és román nyelven köszöntötte őket, aztán a tradiciót követve kenyérrel, sóval és pálinkával kínálta a termet zsúfolásig megtöltő “népeket”.

A tánc elmaradt, de volt éneklés, s utána a menet busszal ment a várba, ahol fellépésükkel kezdetét vette a XVI. Nagyváradi Ősz programsorozat, és az I. Nemzetközi Folklórfesztivál. Nagyvárad polgármestere beszédében aláhúzta: a város kulturális, etnikai, vallási sokszínűségét bizonyítja ez a rendezvény, s azt, hogy Várad nem csak földrajzi értelemben tartozik Európához, hanem kulturális és civilizációs értelemben is.