Kevéssé ismert művek csütörtök este

Kevéssé ismert művek csütörtök este
Shinya Ozaki és Azusa Yamaki japán vendégművészek nem először érkeztek Váradra vendégszerepelni. A filharmónia csütörtöki hangversenyén a váradiak számára kevéssé ismert művekben közreműködnek.

Shinya Ozaki karmester ötödik alkalommal jött Váradra a nagyváradi filharmónia meghívására, Azusa Yamaki zongoraművész pedig második alkalommal jár itt. Szívesen jönnek Váradra, mindketten – amint a szerdai sajtótájékoztatón elmondták – nagyra értékelik Várad hangulatát, építészetét. A karmester elismerően nyilatkozott a zenekarról, mellyel, mint mondta, mindig eredményesen tud együttműködni és jó véleménnyel van a váradi publikumról is. „Ha nem is látom őket, érzem, hogy feszülten figyelik a zene minden rezdülését” – mondta.

Esszéíró

A karmester egyébként Tokióban tanult, s japán és amerikai szimfonikus zenekarok mellett többek között a bukaresti George Enescu, valamint a miskolci filharmóniával is fellépett. A Kumamoto-Románia Egyesület egyik alapítója, az ő kezdeményezésére jött létre az az ösztöndíj, melyben az egyesület tehetséges hazai diákokat részesít. Egyúttal esszéket is ír, első, Smiling Maestro (Mosolygó mester) című kötete 2014-ben, Tokióban látott napvilágot.

Ayusa Yamaki Myagiban született, öt éves korától tanul zongorázni, kilenc éves korától pedig hegedülni is. Tokiói tanulmányai után a párizsi konzervatóriumot végezte el, több hazai, valamint külföldi verseny nyertese. A két japán művész már többször is fellépett együtt Romániában is, mint mondták, mindketten rendszeresen végeznek meditációs gyakorlatokat.

A szerdai hangversenyen Ny. Rimszkij-Korszakov Cári menyasszony című művének nyitányát, Sz. Bortkiewicz Per Aspera ad Astra c-moll zongoraversenyét, op.32, valamint O. Respighi Római ünnepek című művét adják elő. Korszakov nyitányát első alkalommal hallgathatja meg a váradi publikum, s Bortkiewicz művét is ritkán szokták játszani. A harmadik mű sajátossága, hogy jelentős zenekari közreműködést igényel.

Fesztiválok

A sajtótájékoztató végén Tódor Albert, a filharmónia igazgatója elmondta: az évad következő része a fesztiválok, a jeles zeneszerzők bemutatása jegyében folytatódik majd. A következő, március másodikán megtartandó hangverrsenyen Mozart műveiből játszanak majd, a Szöktetés a szerájból nyitányát, a C-dúr fuvola-hárfaversenyt, valamint a 40., g-moll szimfóniát fogják előadni, Jankó Zsolt karmester, Matei Ioachimescu fuvola-művész és Tina Zerdin szlovén hárfaművész közreműködésével. Március 14 és 23 között zajlik majd hetedik alkalommal a Tavaszi Fesztivál, japán vendégművészekkel. Az fesztivál nyitóhangversenyén Bach és Mozart műveket adnak majd elő.

Neumann Andrea