Kevesen sztrájkoltak Bihar megyében

Kevesen sztrájkoltak Bihar megyében
Bár a Sanitas országos sztrájkot hirdetett hétfőre, sem a városi, sem a megyei kórház alkalmazottai nem csatlakoztak. A félixfürdői rehabilitációs kórházban viszont volt munkabeszüntetés.

Nem gyűlt össze elegendő aláírás, ezért nem csatlakoztak az országos tiltakozó akcióhoz, válaszolt kérdésünkre Ana Mihuţ, a Gavril Curteanu városi kórház szakszervezeti vezetője. Mint megtudtuk, a kórház több mint ezer alkalmazottja közül mindössze 160-an tagjai a Sanitasnak, s nagy részük nem kívánt csatlakozni. Hogy miért? Az érdekvédelmi vezető szerint a fizetések olyan alacsonyak, hogy az alkalmazottak nem engedhetik meg maguknak a kiesést, minden munkanap számít. Az irodai alkalmazottak, bár nagy részük nem tagja a szakszervezetnek, jelezték, hogy csatlakoznának, de végül ők sem támogatták elegendő számban aláírásukkal az akciót. „A kis jövedelmekre való tekintettel egyrészt jó, hogy nem sztrájkolnak, másrészt viszont nem helyes, hiszen az ilyen akciók célja pont az, hogy javítson a helyzeten, ezért van szakszervezet” – fejtette ki az érdekvédelmi megbízott. A Sanitas Szakszervezeti Szövetség követeléseivel amúgy egyetértenek, hiszen az egészségügyi alkalmazottak fizetésének emelése legnagyobbrészt az orvosokra vonatkozik, az asszisztensekre sokkal kisebb mértékben, az irodai alkalmazottakat pedig „kifelejtették” a 20. sz. rendeletből.

Kiléptek

Hasonló helyzetről számolt be Adriana Vladu, a Sanitas megyei vezetője, aki egyúttal a megyei sürgősségi klinikán belüli szakszervezet vezetője is. Itt sem gyűlt össze elegendő aláírás, úgy tűnik, a tagok nem kívánják az irodai alkalmazottakat támogatni, akik legnagyobbrészt nem is tagjai a szakszervezetnek – mondta az érdekvédelmi megbízott. A jelenlegi megmozdulás ugyanis azokért van, akik kimaradtak a 20. sz. rendeletből – azaz első sorban az irodai alkalmazottakért, szociális munkásokért, az óvodai asszisztensekért. Az érdekvédelmi megbízott szerint a legtöbb asszisztens és ápoló helyzetét tisztázta az említett jogszabály. A szakszervezeti vezető megjegyezte: bár a Sanitas eredményesen küzdött az orvosok jogaiért, Bihar megyében egyetlen orvos sem tagja a szövetségnek. Ez amúgy nem egy országos jelenség, például Argeş megyében az 5500 tag közül kétezren orvosok, tudtuk meg. Ezenkívül az utóbbi években sokan léptek ki a Bihar megyei Sanitasból, miután kiderültek a korábbi vezető, Sorin Crăciun rejtett ügyletei. (Mint arról írtunk, a volt érdekvédelmi vezető ellen eljárás indult többek között sikkasztás miatt.) „Elvesztették a bizalmukat, s csak lassan kezdik elhinni, hogy a jelenlegi vezetés más, mint az előző kettő” – mondta Adriana Vladu.

A Félixfürdői Rehabilitációs Kórház alkalmazottai viszont csatlakoztak az országos sztrájkhoz. Amint Ligia Gligor asszisztens, az intézményen belüli Sanitas vezetője elmondta, az alkalmazottak a kórház tevékenységének egyharmadát biztosították, amint azt a törvény előírja: ellátták a sürgős eseteket – vagyis azokat a neurológiai bántalmakban szenvedőket, akik mentőautóval érkeznek a kórházba az ország különböző részeiről – , biztosították a beutaltak ennivalóját, beutalásokat is végeztek, takarítottak, viszont kivizsgálások nem voltak a hétfői nap folyamán. A sztrájkoló alkalmazottak a kórház földszinti előcsarnokában gyülekeztek. A munkabeszüntetés délután négy óráig tartott, érdeklődésünkkor még nem lehetett tudni, lesz-e ma folytatása. Amint az érdekvédelmi megbízottól megtudtuk, az intézmény alkalmazottai közül 214-en tagjai a Sanitasnak, de mások is csatlakoztak a sztrájkhoz, összesen 298-an. Mivel meghirdetett, országos sztrájkról van szó, azok is törvényesen csatlakozhatnak, akik nem tagjai a Sanitasnak, mondta a szakszervezeti vezető.

Neumann Andrea