Kevesen kaptak átmenő jegyet

Kevesen kaptak átmenő jegyet
Az országos átlagnál gyengébb eredményt értek el a felmérő szimulálásán a Bihar megyei nyolcadikosok. Alin-Florin Novac Iuhas megyei főtanfelügyelő ismertette a részleteket.


Amint a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, Bihar megyében az országos felmérő szimulálásán résztvevő nyolcadikosoknak a 42,51 százaléka érte el legalább az ötös átlagot a szimuláláson. Ezen belül román nyelvből és irodalomból 56,21, matematikából 28,23, anyanyelvből pedig 73,58 az átmeneteli arány.

Nekiállnak

Ez az eredmény egyébként alacsonyabb az országos átmeneteli aránynál, mely 44,05 százalék, de a tavalyi Bihar megyei szimulálás eredményénél is, amikor is az átmeneteli arány 47% volt. A főtanfelügyelő ezzel együtt optimista: mint kifejtette, jó eredményekben reménykedhetünk, hiszen tavaly is a próbavizsgán elérteknél lényegesen jobbak lettek az eredmények a tényleges felmérőn, az átmeneteli arány akkor elérte a 79%-ot. „Minden bizonnyal sokan azok közül, akik most gyengén teljesítettek, nekiállnak tanulni, s végül olyan eredmények lesznek, amelyekkel elégedettek lehetünk” – nyilatkozta Alin-Florin Novac Iuhas.

Országosan

Ami az országos eredményeket illeti: románból 60,54, matematikából 32,6, anyanyelvből pedig 76% azátmeneteli arány. A legmagasabb átmeneteli arányt Bukarestbe regisztrálták, ahol a résztvevők 60,57%-a kapott legalább ötöst, a második legjobb átmeneteli arány Brăila megyében lett (58,5%), a harmadik helyen pedig Kolozs megye áll 55,33%-kal. A leggyengébb eredményeket Vaslui, Tulcea és Călăraşi megyékben regisztrálták, ahol az átmeneteli arány nem éri el a 34%-ot.

Tízesek

Megyénkben román nyelvből kilencen kaptak tízest, matematikából egyetlen tízes sem volt, viszont négy diák ért el tízest magyar nyelvből és irodalomból: egy-egy diák a Szacsvay Imre Általános Iskolából, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumból, valamint a margittai Horváth János Elméleti Líceumból.

Megyénkben a részvétel kevéssel meghaladta a tavalyit, átlagban 92% volt – ezen belül a román vizsgaszimuláláson 5031-en vettek részt, a matematikán 5055-en, az anyanyelvin pedig 1071-en.
A jegyet csak akkor írják be a katalógusba, ha a diák ezt írásban kéri, a szimulálásnak ugyanis az a szerepe, hogy tisztább képet nyújtson arról, ki hogy áll és mennyi felkészülésre van még szüksége.

Érettségi

Hétfőn kezdődik el az érettségi szimulálása, ezen Bihar megyében nyolcezer körüli tizenegyedikes és tizenkettedikes vesz majd részt. Hétfőn román nyelvből és irodalomból, kedden anyanyelvből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, csütörtökön pedig a szaknak megfelelő választott tantárgyból mérhetik fel tudásukat a diákok. Az eredményeket március 18-án függesztik ki.

Neumann Andrea