Keveseket érdekel a fúzió…

Keveseket érdekel a fúzió…
Győzködni próbálták volna a lakosságot arról, hogy menjenek szavazni és voksoljanak Várad-Szentmárton fúzióra – ám a lakosság lényegében nem jelent meg a fórumon.

Javában tart a kampány, ennek keretében fórumot is meghirdettek múlt hét végére, hogy a két település elöljárója, valamint képviselők, szenátorok arról próbálják meggyőzni a lakosságot, menjenek el és voksoljanak a május 10-i referendumon, amelyen Várad és Szentmárton összeolvadásáról dönthet, aki akar. Ám a rendezvényen – a szervezőket, a meghívottakat és a sajtósokat leszámítva – mindössze 14 olyan személy jelent meg, aki akár független érdeklődőnek volt számolható. Sajnálatát is fejezte ki emiatt Cornel Popa, a PNL Bihar megyei szervezetének elnöke, a Megyei Tanács elnöke. Ugyanakkor azt hangoztatta: a mindenkori turisztikai potenciált erősíthetné a város, a fürdőhelyekről ismert Szentmárton bekebelezésével. Emellett azzal érvelt: nagyobb közigazgatási központ lehetnénk, ami esetleg számítana akkor, ha mégis sor kerül az ország regionalizációjára.

Bolojan ötlete volt

Lucian Popus, Szentmárton polgármestere elmondta: tavaly év elején merült fel az ötlet. Akkor kereste meg őt ezzel a váradi polgármester. Popus – elmondása szerint – azonnal a gyermekei jövőjére gondolt, és rögtön igent mondott. Ekkor kezdődtek meg a szervezőmunkálatok, sőt, mint arról mi is beszámoltunk, az önkormányzatok már a fúziót előkészítő dokumentumokat is elfogadtak. Az elöljáró szerint a fúzióval könnyebben lehetne uniós támogatásokat megszerezni.
Ilie Bolojan nagyváradi polgármester azt hangoztatta: „Várad az elmúlt 26 évben stratégiai hibákat követett el. Például ilyen, hogy hagyta a nagyvállalatok széthullását, amilyen mondjuk az Infratirea is volt, hatezer alkalmazottal, és később pedig nem tudta ezt kiegyenlíteni. Ugyanis egy nagybefektető sem állt meg Váradon, mindenki beljebb ment, mert itt nem adtak nekik telkeket és kedvezményeket.” Szerinte emiatt is nőnie kellene a városnak . Hangoztatta még, hogy a Váradon dolgozók 20%-a nem idevalósi, hanem ingázik, és a fúzióval a tömegközlekedés is egyszerűsödne. Meglátása szerint „a két település könnyebben fejlődne, ha egy lenne”. A fórumon egyébként nem volt véleményütköztetés, csak a pró álláspontok bemutatásáról szólt.

Szeghalmi Örs