Kevesebben iratkoztak be az egyetemre

Akt.:
Igyekeznek népszerűsíteni az egyetem képzéseit. A szerző felvétele
Igyekeznek népszerűsíteni az egyetem képzéseit. A szerző felvétele
Lényegesen csökkent tavalyhoz képest a sikeresen érettségizők száma, s ez a Nagyváradi Egyetemet is érintette, több mint négyszázzal kevesebb fiatalt vettek fel eddig, hangzott el.

Dr. Ligia Burtă, a Nagyváradi Egyetem újonnan megválasztott rektorhelyettese a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: tavalyhoz képest Bihar megyében harminc százalékkal csökkent a frissen érettségizettek száma, s ez az egyetemre beiratkozók számát is lényegesen befolyásolta, igaz, itt a csökkenés aránya kisebb (ami azzal magyarázható, hogy tavaly, vagy korábban érettségizettek is beiratkoztak az idén). Míg tavaly Bihar megyében 3358 fiatal érettségizett le nyáron, az idén számuk 2352; azoknak a száma pedig, akiket felvettek az egyetemre, tavaly ilyenkor 2705 volt, az idén pedig 2293, ami tizenöt százalékos csökkenést jelent.

Számok tükrében

Az orvosi és gyógyszerészeti karra tavalyhoz képest 3,66%-kal többen iratkoztak fel, ortodox teológiára pont annyian, mint tavaly, jogra pedig 7,33 %-kal kevesebben. A lista végén az energetikai és ipari menedzseri mérnöki kar áll, ahol 33 százalékkal csökkent a beiratkozók száma tavalyhoz képest, a nemzetközi kapcsolatok kara, ahol 31%-os a csökkenés; műszaki menedzseri mérnöki karra 30 százalékkal kevesebben iratkoztak be, mint tavaly, s úgyszintén a tudományok karára.

Ami pedig azoknak az arányát illeti, akik felvételt nyertek: történelem karra 57,14%-kal többen jutottak be, mint tavaly, a kommunikációs tudományok karára 23%-kal, pszichológiára pedig 18%-kal többen. Viszont 84 %-kal kevesebben nyertek felvételt erdőmérnöki karra; szociológiára, valamint energetikai és ipari menedzseri mérnöki karra 53%-kal, építészetre pedig 52%-kal kevesebben jutottak be tavalyhoz képest.

Drasztikus csökkenés

Az egyetem vezetősége bízik benne, hogy az őszi érettségit követően változik majd a helyzet, jelenleg 276 tandíjmentes, alapképzésre vonatkozó hely van még, s 43 tandíjmentes hely azok számára, akik a mesterfokozatot szeretnék elvégezni.

Aurel Căuş egyetemi előadótanár elmondta: az energetikai és ipari, valamint a műszaki menedzseri mérnöki kar esetében eddig is volt csökkenés, de a mostani a legdrasztikusabb, egyelőre keresik a magyarázatot. Ami pedig az erdőmérnöki képzés esetében történt csökkenést illeti: egy lehetséges magyarázat az, hogy mivel a fakitermelés korlátozására vonatkozó törvények születtek, a fiatalok úgy gondolják, hogy ezen a területen nem lesz lehetőségük elhelyezkedni. Általában gyors a reakció a sajtóban megjelent hírekre, nehéz követni a iramot, mondta az előadó, de az is igaz, hogy az a végzettség, ami ma keresett, nem tudni, népszerű lesz-e akkor, amikor a fiatal befejezi az egyetemet.

Mint megtudtuk, az egyetemen belül nemrég egy olyan struktúra alakult meg, mely nyomon követi a munkaerőpiac alakulását és az észrevételek alapján változtatásokat javasol. Nemsokára egy reklámfilm is el fog készülni, mellyel igyekeznek felhívni a figyelmet a Nagyváradi Egyetem által nyújtott lehetőségekre.

Neumann Andrea