Kevesebben igényeltek segélyt

Kevesebben igényeltek segélyt
Nagyvárad- Hétfő délelőtt a Nagyváradi és Szociális Ügyek Hivatalának székhelyén (ASCO) évértékelő sajtótájékoztatót tartott Arina Moş vezérigazgató. Ugyanakkor az idei terveket is ismertette.

Hétfői évértékelő sajtótájékoztatóján Arina Moş vezérigazgató a megvalósítások évének nevezte 2013-at. Az általa vezetett intézmény által eszközölt befektetések közül hármat emelt ki: az ASCO székhelyén található ügyfélszolgálati információs központ bővítését, melynek köszönhetően tavaly októbertől kezdve egyetlen teremben lehet benyújtani a kérvényeket; a bölcsődékben nyújtott ellátások hatékonyabbá tételét, valamint két iskolai fogorvosi rendelő korszerűsítését, melyek szolgáltatásait előjegyzés után ingyenesen vehetik igénybe a váradi tanintézményekbe járók.

Többek közt elhangzott még: a 2013-2014 téli szezonban az elmúlt decemberben 6031 hőenergiával, 8162 természetes gázokkal, 68 szilárd anyagokkal vagy kőolajszármazékokkal és 15 villamosenergiával fűtő igénylőnek ítéltek meg fűtési segélyt. A kérvényezők száma egyébként novemberben az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest 8487-ről 5752-re csökkent, és a szociális ankét elvégzése után körülbelül 200 kedvezményezettől vonták meg a támogatást. 2013 első három hónapjában 5450 személynek osztottak ki uniós alapból származó élelmiszersegélyt, október 22. és december 20. között pedig 9016 főnek, vagyis a jogosultak 74,29 százalékának. Emellett partnerségben a Transilvania Műszaki Kollégiummal az ASCO december és március között hétköznaponként harminc adag ételt oszt ki az utcán élőknek. A Guttenberg utcai hajléktalan szállóban a tavalyi év folyamán 192-en leltek menedékre. Negyvenkét fedél nélkülinek készítettek személyi igazolványt és 14-nek szereztek munkahelyet.

Tervek

A júniusban beíratott valamennyi gyermeknek sikerült helyet találniuk a bölcsődékben, decemberben pedig a Regionális Operatív Program finanszírozásával felavatták a renovált és bővített 1. számú bölcsődét . Az ASCO által működtetett iskolai rendelőkben tevékenykedő 71 egészségügyi dolgozó 5.941 óvodásnak, 30.741 diáknak és 16.499 egyetemistának nyújtott valamilyen orvosi szolgáltatást. Ugyanakkor az 1998/34. számú törvény alapján a hivatal támogatott szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteket, és a szakminisztériumtól kapott pénzből finanszírozta a Dignitas és a Candeo nevű multifunkcionális központok megnyitását, ahol veszélyeztetett helyzetben levő fiatalok lakhatnak. Emellett október 1-jén száz idős személyt vendégeltek meg a világnapjuk alkalmából, és az ACCES-OR program keretében 3876 mozgássérült személy szállítását biztosították.

Arina Moş hangsúlyozta: a jelenlegi szociális-gazdasági helyzetben az idei évben nem terveznek nagyobb szabású beruházásokat, ehelyett inkább arra koncentrálnak, hogy hatékonyabbá és modernebbé tegyék szociális ellátást, jobb viszont alakítsanak ki a rászorultakkal, konstruktív párbeszédet folytassanak a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetekkel és továbbképezzék az alkalmazottaikat. Megjegyezte: ha rajta múlik, nem bocsát el senkit az intézménytől, a múlt év végén 59 embernek szűnt meg a munkaviszonya különböző okok miatt.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,