Kevesebb pénzt kap a tanügy

Kevesebb pénzt kap a tanügy
Nagyvárad- Péntek délben sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő, aminek egyik fő témája a költségvetés-tervezettel kapcsolatos vita, illetve a tanügyi szakbizottság munkája volt.

Pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő hasznosnak nevezte a parlament tanügyi szakbizottságában az elmúlt héten zajlott vitát. Arra hívta fel a figyelmet, hogy több módosító indítványt is elfogadott a testület. Az első technikai jellegű volt, a második pedig arra vonatkozott, hogy azon oktatóknak, akik tavaly címzetes tanári vizsgát tettek, és 7-nél nagyobb jegyet kaptak, az eredménye legyen érvényes 2013-ban is, vagyis amennyiben megüresedik egy állás, nem kell megint vizsgázzanak. A honatya sikerként könyvelte el azt is, hogy az elkövetkezendő időszakban figyelembe veszik majd azon javaslatát, hogy a gyermekek szállítását célzó iskolai mikrobusz programot terjesszék ki a buszokra is. Rossz hír viszont, hogy a költségvetés-tervezet vitáján egyetlen olyan javaslat se ment át, melyek jelentősebb befektetésekre vonatkoztak, és az államháztartásnak csupán a 3,14 százalékát, vagyis a tavalyi összegnek a 48 százalékát fogják a tanügyre fordítani.

Szabó Ödön arról is beszámolt: úgynevezett úriember-megállapodást kötött a szakminiszterrel, vagyis a tárcavezető elvi beleegyezését adta két olyan kezdeményezésére, melyek speciális helyzetekre vonatkoztak. Egyfelől azt javasolta, hogy fejezzék be az iskolai campusok építését az olyan tanintézmények esetében, melyek jelenleg visszaszolgáltatott épületekben működnek, s ezért az önkormányzatok bérleti díjat kell fizessenek, másfelől pedig azt indítványozta, hogy folytatódjanak a beruházások az olyan iskoláknál, ahol délután is folyik az oktatás. A két ház együttes ülésén aztán megismételte ezen kéréseit, és szóbeli garanciát kapott.

Észak-erdélyi autópálya

A parlamenti képviselő ugyanakkor arra is kitért, hogy Romániában továbbra se alkalmazzák a 2010-es tanügyi törvénynek a magán oktatásra vonatkozó részét, pedig csak Bihar megyében három ilyen tanintézmény működik: Váradon a Don Orione Líceum, illetve Tenkén és Telegden egy-egy iskola. Elmondta: a szakbizottságban is kifejtette ezzel kapcsolatos véleményét, arra hívva fel a figyelmet, hogy bár törvényes keret létezik, az új kormány mégis 2013 decemberére halasztotta a finanszírozás ügyét- furcsa mód a jelenlevő szakszervezeti vezetők is egyet értettek ezzel-, így tulajdonképpen két év elvész a támogatás szempontjából. Azon meggyőződésének adott hangot: igazságtalanság történik, ráadásul a döntés azt a rossz üzenetet közvetíti a külföld számára, hogy nem érdemes nálunk a tanügyi infrastruktúrára költeni.

Szabó Ödön úgy vélte: jelentős problémát fog okozni az országnak, hogy számos nagyberuházás leállt, ráadásul a szakminiszter ezekkel kapcsolatos ellentmondó nyilatkozatokat tesz. Szinte biztos például, hogy az idén se fognak folytatódni a munkálatok az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti szakaszán, sőt a minisztérium fel akarja bontani a Bechtellel kötött szerződést. „Ha jelenleg, amikor semmi se történik, a román állam 46 millió eurót kell fizessen a kivitelező cégnek, akkor mennyibe fog kerülni a megállapodás felbontása?”- kérdezte a politikus.

Ciucur Losonczi Antonius