Kevesebb pénzből gazdálkodtak

Löchli Tünde
Löchli Tünde
A Szatmárnémeti Caritas Szervezet bevétele 2010–hez viszonyítva tavaly kilenc százalékkal csökkent, ám a támogatottak száma növekedett, derült ki a tegnapi 2011–es évértékelő tájékoztatón.

 Löchli Tünde

 

A Szatmárnémeti Caritas Szervezet vezetősége a 2011–ben elért eredményeit és az idei célkitűzéseket ismertette tegnapi sajtótájékoztatóján. Löchli Tünde, a szervezet igazgatója elmondta, tavaly az önkéntesség szellemiségében zajlott, és sikerült az önkéntes csapatot 600 főre növelni azáltal, hogy 122 új személy iratkozott be. Szabó Laura humánerőforrás igazgató hozzátette, a csapat létszámának növekedése annak köszönhető, hogy tavaly több sikeres rendezvényt szerveztek meg az önkéntesség szellemiségében. Ugyanakkor 2011–ben a Szatmárnémeti Caritas Szervezet akkreditálást kapott arra, hogy önkénteseket küldjön és fogadjon Európában – hangsúlyozta Szabó, aki azt is elmondta, hogy idén is folyatják majd az önkéntesség népszerűsítését célzó kampányaikat.

Barkász Gabriella, a szervezet aligazgatója elmondta, bár a Caritas költségvetése kilenc százalékkal csökkent a 2010-es évi bevételekhez képest, a 2011-ben a 38 szociális intézetükben 7275 személy részesült támogatásban. Legnagyobb arányban a természetbeni felajánlások csökkentek (a 2010-es esztendőhöz képest 13 százalékkal), ugyanakkor az államtól kapott támogatás értéke 3 százalékkal csökkent. Jó hír viszont, hogy a helyi önkormányzatoktól kapott finanszírozás értéke 2 százalékkal növekedett. Barkász kihangsúlyozta, hogy tavaly a Caritas szigorú szabályok alapján alakította költségvetését, figyelve arra, hogy minden rászorulónak a megfelelő minőségű támogatást tudják biztosítani. A szakember ugyanezen precizitást ígérte erre az évben is.

Dr. Kósa Attila, a Szatmárnémeti Caritas Szervezet szociális vezetője elmondta, az idei esztendő az aktív öregedés éve lesz, melynek perspektívájából a Caritas igyekszik az önkéntességbe bekapcsolni az idősebb korosztályt, hogy a nyugdíjasok ne csupán a szociális juttatások haszonélvezői legyenek, hanem aktív részesei is, ezáltal támogatva a közösséget melyben élnek. Szeretnék, ha az idősebb generáció aktívan részt venne a szervezet szociális programjaiban, például a házi beteggondozásban.

Európában 2012 az Aktív Életmód Fenntartása Melletti Öregedés és a Generációk Közötti Szolidaritás Éve. Ezért Caritas idei célkitűzései között az szerepel, hogy a közösséget aktívan vonják be a különböző eseményekbe, ugyanakkor a generációk közötti gondolkodásbeli különbséget szeretnék csökkenteni, és a proaktív tanulásra is külön hangsúlyt fektetnek majd.

 

Sikeres program

A Szatmárnémeti Caritas Szervezet által tavaly elindított használtruha–gyűjtési akciója sikeresnek bizonyult – mondta Fazekas Csilla sajtószóvivő. Jelenleg hét településen (Szatmárnémeti, Nagykároly, Mezőfény, Kálmánd, Erdőd, Színérváralja, Nagybánya, Máramarossziget, Felsőbánya) harminckilenc pontján gyűjtik a lakosság számára fölöslegessé vált, de még jó állapotban levő ruhaneműt és lábbelit. Tavaly összesen 90 322 kilogramm ruházati cikk gyűlt össze, melyből 30 ezer kilogrammot osztottak szét a rászorulóknak, a többi értékesítéséből pedig több mint 23 ezer lej bevételre tettek szert. Az akció az idei esztendőben folytatódik.