Kevesebb pénz gyógyszerekre

Bihar megye – Mivel októberben több Bihar megyei patika nem használta fel az ingyenes és kompenzált gyógyszerekre való teljes keretet, e hónapra 300 ezer RON-nal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak.

Akárcsak október elsején, tegnap is csak a kora reggeli órákban voltak kisebb sorok a nagyváradi patikákban. Erre a hónapra egyébként 4,5 millió RON értékű keretet állapított meg a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár az ingyenes és térített gyógyszerekre, azaz 300 ezer RON-nal kevesebbet, mint az elmúlt hónapban – tájékoztatta lapunkat Oana Giurca, a pénztár szóvivője. Azért döntöttek a keretösszeg csökkentése mellett, mivel az elmúlt hónapban a patikák nagy része nem költötte el a pénzt: amint a biztosítási pénztár honlapján látható, 174 Bihar megyei gyógyszertár közül, mely szerződésben áll az egészségbiztosítási pénztárral, 62 patika nem ért a keretösszeg végére októberben, tizenegy gyógyszertárban pont a hónap utolsó napjáig tudták kiadni az ingyenes és térített gyógyszereket, harmincegy patikában 20 és 29 között merült ki a keret, s mindössze 21 patikában élték fel a keretet a hónap első tíz napjában.

Mint megtudtuk, novemberre a semlyéni patika szabadságolás miatt felfüggesztette a szerződését a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárral. Amint a pénztár közleményben áll, a betegek az érmihályfalvi Olimpia és Hecate gyógyszertárakhoz fordulhatnak.

Neumann Andrea